De afgelopen weken hebben volledig in het teken van Sinterklaas gestaan. Althans, bij mijn kinderen. Elke avond werd braaf het Sinterklaasjournaal gekeken en uit volle borst de bekende liederen gezongen bij de schouw. Niet dat ze elke dag iets in hun schoen kregen hoor! Maar ze probeerden het wek. Het was dit jaar voor het eerst, dat mijn oudste de verschillen tussen de verschillende Sinten begon door te krijgen. Niet de overduidelijke dingen zoals een andere stem of accent of baardgroei, maar de kleine verschilletjes. Ik heb nog geen verhaal over hulpsinten hoeven op te hangen, maar heb wel ontzettend veel moeten uitleggen door één simpele wijziging: de bril.

Het was mijn oudste opgevallen dat Sinterklaas niet alleen verschillende brillen droeg, maar soms ook gewoon helemaal niets. Hoe kon dat toch? De verschillende glazen kon ik nog makkelijk uitleggen. Ik maakte de vergelijking met haar kleding. Zij had toch ook meer dan één jurk? Zo had Sinterklaas meer dan één bril, zodat hij kon afwisselen. Al helemaal omdat zijn kledij wel altijd hetzelfde bleef. Dan had hij nog een beetje variatie in zijn garderobe. Het niet dragen van de bril was wat lastiger. Ik probeerde haar namelijk het concept van lenzen uit te leggen waarbij ik haar juf als voorbeeld gebruikte. Die draagt immers soms lenzen. Mijn grote meid vond het maar raar en al helemaal het idee dat het op je oog vastgeplakt zat. “Hoe gaat het dan als je make-up wil dragen en dit weg wil poetsen? Gaat dan je lens mee met het washandje? En waar koop je deze bril voor op je ogen?”

Gelukkig draagt Sinterklaas geen make-up, maar ook de meeste vrouwen weten wel om te gaan met het verwijderen van mascara terwijl ze lenzen in hebben. Dat was weer een zorg minder voor mijn meisje, want wat nou als zij ook ooit slechtere ogen zou krijgen. Zou ze dan geen make-up kunnen dragen als volwassen vrouw? Die zorg heeft ze niet meer. En ook de vragen waar ze alles kon halen kon ik beantwoorden voor haar. We leven in een fantastische digitale wereld waardoor je tegenwoordig je huis niet meer hoeft te verlaten voor je benodigdheden. Bijvoorbeeld bij online lenzen webwinkel Sightful. Zolang je maar je sterkte weet, kan je nagenoeg alles op het internet bestellen.