Afgelopen week verkondigde Rutte, dat we weer op vakantie mogen en kunnen. Ik denk dat er heel veel mensen een klein vreugdedansje gedaan hebben. Wij ook, een heel klein en vooral kort dansje. Want we beseften dat we eigenlijk helemaal niet meer weg gaan. De blijdschap was van zeer korte duur. Nu werd het weer eens duidelijk, dat het soms niet handig is om zzp’er te zijn.

Geen repatriëring

Over één ding was Rutte heel duidelijk. Iedereen mag weer op vakantie, maar als de pleures uitbreekt (excusez les mots) is het je eigen probleem hoe weer thuis te komen. Nou verwacht ik ergens wel weer een tweede uitbraak, gezien de samenklonteringen van mensen de afgelopen week. En dan zal je niet zien dat dat tijdens de vakantie gebeurt. Ik vind het echt niet erg om langer vakantie te genieten, maar het heeft wel financiële consequenties. Immers geldt voor een zzp’er geen werk geen loon. Als je dan wekenlang niet naar huis kunt, omdat er geen vluchten meer gaan of de grenzen weer sluiten, is dat een behoorlijke financiële aderlating. Persoonlijk durf ik dat risico niet te nemen. Tenzij het statement van Rutte uiteindelijk net zo standvastig blijkt als met IceSave destijds.

Quarantaine nog niet overal opgeheven

Een vliegvakantie is dus voor een zzp’er eigenlijk geen optie. Maar er is nog meer waar men niet aan denkt. Het is leuk dat Nederland haar inwoners groen licht heeft gegeven er op uit te gaan en dat er landen zijn die inmiddels code geel (dus niet groen) zijn. Maar dat je binnenkomt ergens betekent nog niet dat je vakantie kan gaan genieten. Zo heeft Portugal bijvoorbeeld nog als regel dat je eerst twee weken in quarantaine moet. Als je maar 2,5 week gaat blijft er verdomd weinig over van je vakantie. Ook zijn er soms regels over met hoeveel mensen je ergens mag verblijven.

Geen vakantie?

Ga dus niet massaal blind een vakantie boeken, maar check eerst wat de regels van je bestemmingsland zijn. Houd ook gewoon de al dan niet financiële risico’s in je achterhoofd als je een reis wil maken en bekijk wat voor jou acceptabel is. Het is gewoon nog een onzekere tijd waar we nu in leven en zolang er geen vaccinatie of groepsimmuniteit is, moeten we toch ook met het ergste rekening houden. Voor ons betekent dat geen vliegvakantie. Ik denk dat we zelfs Nederland niet verlaten zullen! Met vier kleine kinderen is dat ook geen ramp voor een keer. Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. Dit jaar El Gardenia en wellicht wat opruimen thuis, want als iedereen vast zit in het buitenland, zijn er vast geen wachtrijen meer bij Avalex.