https://www.shutterstock.com

Vakantie in het buitenland? Niet als je zzp’er bent!

Afgelopen week verkondigde Rutte, dat we weer op vakantie mogen en kunnen. Ik denk dat er heel veel mensen een klein vreugdedansje gedaan hebben. Wij ook, een heel klein en vooral kort dansje. Want we beseften dat we eigenlijk helemaal niet meer weg gaan. De blijdschap was van zeer korte duur. Nu werd het weer eens duidelijk, dat het soms niet handig is om zzp’er te zijn.

Geen repatriëring

Over één ding was Rutte heel duidelijk. Iedereen mag weer op vakantie, maar als de pleures uitbreekt (excusez les mots) is het je eigen probleem hoe weer thuis te komen. Nou verwacht ik ergens wel weer een tweede uitbraak, gezien de samenklonteringen van mensen de afgelopen week. En dan zal je niet zien dat dat tijdens de vakantie gebeurt. Ik vind het echt niet erg om langer vakantie te genieten, maar het heeft wel financiële consequenties. Immers geldt voor een zzp’er geen werk geen loon. Als je dan wekenlang niet naar huis kunt, omdat er geen vluchten meer gaan of de grenzen weer sluiten, is dat een behoorlijke financiële aderlating. Persoonlijk durf ik dat risico niet te nemen. Tenzij het statement van Rutte uiteindelijk net zo standvastig blijkt als met IceSave destijds.

Quarantaine nog niet overal opgeheven

Een vliegvakantie is dus voor een zzp’er eigenlijk geen optie. Maar er is nog meer waar men niet aan denkt. Het is leuk dat Nederland haar inwoners groen licht heeft gegeven er op uit te gaan en dat er landen zijn die inmiddels code geel (dus niet groen) zijn. Maar dat je binnenkomt ergens betekent nog niet dat je vakantie kan gaan genieten. Zo heeft Portugal bijvoorbeeld nog als regel dat je eerst twee weken in quarantaine moet. Als je maar 2,5 week gaat blijft er verdomd weinig over van je vakantie. Ook zijn er soms regels over met hoeveel mensen je ergens mag verblijven.

Geen vakantie?

Ga dus niet massaal blind een vakantie boeken, maar check eerst wat de regels van je bestemmingsland zijn. Houd ook gewoon de al dan niet financiële risico’s in je achterhoofd als je een reis wil maken en bekijk wat voor jou acceptabel is. Het is gewoon nog een onzekere tijd waar we nu in leven en zolang er geen vaccinatie of groepsimmuniteit is, moeten we toch ook met het ergste rekening houden. Voor ons betekent dat geen vliegvakantie. Ik denk dat we zelfs Nederland niet verlaten zullen! Met vier kleine kinderen is dat ook geen ramp voor een keer. Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. Dit jaar El Gardenia en wellicht wat opruimen thuis, want als iedereen vast zit in het buitenland, zijn er vast geen wachtrijen meer bij Avalex.

4 thoughts on “Vakantie in het buitenland? Niet als je zzp’er bent!

 • Wij hebben een eigen bedrijf en hadden voor oostenrijk een vakantie geboekt. Deze hebben we ook geannuleerd. Voor ons ook geen vakantie in het buitenland. Ook een te hoog risico dat we niet terug kunnen of wat oplopen daar. En als ik op vakantie ga moet ik ook echt een vakantiegevoel hebben daar. Als er allemaal coronamaatregelen zijn zoals mondkapjes op enz. Vinden we het ook niet leuk meer. We gaan in Nederland wel wat vaker naar een terras of lekker bbq-en in de tuin. Lekker de lokale ondernemers steunen. Wat ook belangrijk is. En kan ook leuk zijn.

 • Ik had al een ticket voor maart dat ik moest omboeken. Bovendien al corona gehad dus ik maak me niet druk. Komt vast wel goed. Maar ik ga dan ook in mijn uppie zonder kids naar Spanje. In de zomer heb ik een all inclusive eenoudervakantie in Nederland geboekt. Heel veel zin in!

 • Gezien mijn leeftijd en risicovolle groep, gaan wij dit jaar ook niet op vakantie.
  Mijn kinderen trouwens ook niet.
  Ik vind het niet erg, met mij zoveel anderen die hun vakantie in eigen tuin vieren.
  Volgend jaar moeten we maar afwachten of het weer kan.
  Ze hebben het er al over dat er waarschijnlijk weer een 2e golf komt tegen december.
  Trouwens, je zult maar in een ander land zitten en die gooit de grenzen dicht of je wordt daar ziek en komt in een ziekenhuis waar je je niet verstaanbaar kunt maken. En je familie moet naar huis…baan/school! Dan lig je daar heel alleen. Ik moet er niet aan denken.
  Ik ben misschien wel een beetje pessimistisch , maar ik denk dat we beter maar voorzichtig kunnen zijn. En niet denken…holadiejee alles kan weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.