Al eerder heb ik verteld over de dubbele kinderbijslag dat je kan aanvragen als je kind meer zorg nodig heeft dan gemiddeld. Uit de reacties maakte ik op dat het nog niet helemaal bekend was bij iedereen. Daarom besloten toch nog maar een tip te delen, die wellicht een leuke financiële compensatie kan bieden. Ben je al bekend met de reiskosten vergoeding vanuit de verzekering?

Wat houdt de reiskosten vergoeding vanuit de verzekering in?

Als je vaak naar het ziekenhuis moet, ben je vast al bekend met de reiskosten vergoeding vanuit de verzekering. Maar dat het ook mogelijk is voor kinderen is niet iets wat iedereen weet. Als je kind bijvoorbeeld naar een revalidatie centrum of medisch kinderdagverblijf gaat, worden deze reiskosten vaak ook vergoed.

De meeste verzekeringen gaan daarbij uit van €0,32 per kilometer, dus dat kan behoorlijk aantikken. Vooral als je twee keer per dag de afstand moet afleggen. Belangrijk is wel dat je vaak dezelfde rit maakt, want er is wel een minimum om in aanmerking te komen voor een reiskosten vergoeding vanuit de verzekering.

Hoe werkt het?

Als je elke week weer opnieuw hetzelfde ritje maakt, kom je wellicht in aanmerking. Het is niet een kwestie van de declaratie opsturen. Er moet namelijk eerst een machtiging bij je eigen verzekeraar worden aangevraagd. Dat is een soort formulier waarop je kan aangeven waarom de ritjes gemaakt worden en hoe vaak en waar naar toe. Dit kan overigens ook met terugwerkende kracht. Aangezien de machtiging altijd beperkt geldig is, adviseer ik je voor elk kalender jaar het apart aan te vragen.

Als je meerdere locaties hebt, zal je die apart moeten opgeven. Bij ons zijn de therapeutische peutergroep (TPG) en het medisch kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw, dus met hetzelfde adres en daarom om op één aanvraag. Het formulier stuur je vervolgens uiteraard op naar de verzekeraar. Wees geduldig, ze nemen de tijd er op te antwoorden. Bij een negatief besluit, kan je het ook heel gemakkelijk aangepast opnieuw indienen.

Declaratie indienen

Pas als de machtiging binnen is, kan je de reiskosten declareren. Kijk even bij je verzekeraar welke formulieren ze daarvoor gebruiken. Het is ook handig als je bij de zorgplek van je kind de urenlijsten opvraagt. Deze hoef je niet in te dienen, maar de verzekeraar kan er wel om vragen. Voor mij was het ook vooral handig. Vooral omdat ik zelf niet goed had bijgehouden wanneer ons meisje op de opvang was geweest.

Op het formulier vul je de reisafstand in en het aantal ritjes. Als je tussendoor naar huis gaat, kom je dan uit op twee keer heen en twee keer terug. Samen met de gekregen machtiging stuur je deze op naar de verzekeraar. Als je vier keer per week en per dag de afstand van zo’n 15 kilometer per aflegt, kan er zo ruim tweeduizend euro per jaar vergoed worden als reiskosten vergoeding vanuit de verzekering. Zeker de moeite waar om even in te duiken, lijkt mij.

Om het jullie een beetje gemakkelijker te maken heb ik alvast de machtiging aanvraag van enkele verzekeraars voor je als linkjes gemaakt. Scheelt weer opzoeken. Hopelijk heb je hier wat aan gehad.

VGZ
CZ
Zilveren Kruis
Menzis
Interpolis
UMC
Zorg en Zekerheid

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock