De titel is wellicht een tikkie misleidend, want er zijn behoorlijk veel verschillende typetjes mama’s als het gaat om kleding. Niet alleen voor zich zelf, maar ook voor de kinderen. Je kan denken aan die alleen maar in merkkleding lopen of de kids en ouders die daar totaal niet om geven. Ik zelf vind het zo nu en dan wel leuk, maar weiger €60 neer te leggen voor een rompertje puur omdat er een merkje op staat. De poep verpest die net zo hard hoor! Maar daar gaat het vandaag niet om. Er zijn in mijn ogen twee typetjes als het gaat om kinderkleding en dan met name de maat. Dit zijn de twee excentrieken, die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen.

De moeder die haar kind groot ziet

Dit is de enthousiaste en trotse moeder, zoals ik het zie. Daar is uiteraard niets mis mee. Deze moeder ziet haar kind voor haar ogen groeien en kan niet wachten tot het weer in lengte (en mijlpalen) is toegenomen. Dit zijn doorgaans ook de moeders die heel hard en graag vertellen wat hun kind allemaal kan. Qua kleding betekent dat er vaak al grote maten worden ingekocht en gedragen. Het slobberende van de mouwen en broekspijpen wordt dan opgelost door ze tig keer om te slaan. En de ouder maar roepen dat het echt nodig is, want de kleine is zo groot en groeit zo hard.

De moeder die (te) lang wacht

Onder deze categorie val ik. Mijn kinderen lopen soms net wat te lang door in te kleine kleding. Dat komt omdat ik als ik een kledingstuk te klein vind, ik de volledige garderobe in die maat vervang door een grotere. En soms hoeft dat nog niet alleen vanwege één broekje. Het is als ik de oudste in een jurkje zie rondlopen dat net over haar billen gaat (dus meer een lang shirt is geworden) of wanneer de mouwen en broekspijpen meer naar driekwart neigen, dat ik bedenk dat het tijd wordt om de kleding te wisselen naar een grotere maat. Of wanneer je door de omgeving erop geattendeerd wordt dat het nu toch wel echt een te klein shirt is geworden. Je zou dus kunnen zeggen dat deze moeder een tikkeltje gemakzuchtig is ten opzichte van de hier eerder boven genoemde moeder en zo lang mogelijk nog de kleding die in de kast ligt wil gebruiken.

Gelukkig houden beide types moeder net zoveel van onze kinderen. Ik ben wel benieuwd of jij je herkent in één van de twee.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock