Het is leuk hoor, die moderne tijd waar we in leven. Met al haar technologie wat het contact onderling zoveel makkelijker en sneller maakt. Maar jeetje, het is ook echt rampzalig soms. Zo heb ik echt soms gemengde gevoelens over de oh zo bekende whatsapp. Aan de ene kant is het echt een geweldige app. Je kan even snel een berichtje naar elkaar sturen of videobellen. Het biedt tal van mogelijkheden. Maar aan de andere kant is het ook soms een beetje hel op aarde. En dan vooral in groepen! Ik zal een paar voorbeelden geven.

De familie app

Ik denk dat eigenlijk iedereen wel in een soort van familie app zit. Hartstikke leuk natuurijk met de broers en zussen en ouders over alles kletsen. Maar jeetje, de hoeveelheid kinderfoto’s die voorbij komen. Nou valt het in onze app gelukkig mee en ja, ik maak mij er ook gewoon schuldig aan. Maar ik geen genoeg familie apps waarin elke poep en scheet van kleine Jantje of baby Suus gedeeld worden. Ja, je hebt kinderen en die doen nog niet zoveel. Maar als je net aan het ontbijt zit heb je niet zoveel behoefte aan een foto van een spuitluier. Noch is er een behoefte om elke dag een nieuwe outfit te bewonderen. Maar zoals ik zei, in onze app valt dat gelukkig wel mee. Met vlagen is het kindertijd.

De kennissen app

Onder deze groep versta ik eigenlijk meerdere groepen. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van de klas of de groep die iets organiseren moet. In beide groepen is herhaling het keyword. Niet omdat het nodig is, maar omdat iedereen het blijkbaar nodig vindt om te zeggen. Een voorbeeld is wanneer één persoon een betalingsverzoek aan de rest doet. Blijkbaar wil iedereen vervolgens reageren met betaald. In een groep van vier is dat acceptabel. In een groep van 30 mensen is het irritant als iedereen het meldt. De ontvanger weet het heus wel of er geld binnen is gekomen, dus waarom het nogmaals melden? Dit geldt overigens ook voor beamingen van vorige reacties. Bijvoorbeeld met de woorden “eens” of “ik ook”. Als iemand een statement maakt is bijval door 30 personen echt niet nodig. Je hoeft niet altijd te reageren. De klassenapp kan trouwens ook erg vervelend worden als er onderlinge kinderonenigheden in worden uitgesproken. Doe dat gewoon even één op één.

De wijk app

De grootste vervelendste groepsapp is toch wel die van de wijk. Mijn hemel, wat een hoop ellende is dat. In onze wijk zit het maximaal aantal deelnemers en het is gewoon echt af en toe Goede Tijden Slechte Tijden. Mijn middelbare schooltijd was een eitje vergeleken bij hoe de volwassenen mensen in deze app op elkaar reageren. Als één persoon iets oppert of stelt, zijn er geheid tien mensen die er op moeten reageren. En ja, met elk dezelfde boodschap. En praat me niet van de hoeveelheid foto’s van hondendrollen waarvan men het nodig vindt om in te sturen. Altijd met de vraag of de rechtmatige eigenaar van de hond die dat geproduceerd heeft het nog even kan komen opruimen. Allereerst, zou jij de drol van je hond herkennen? En als tweede, zou je dan zeggen “oh, helemaal vergeten, ik doe het alsnog”? Meestal is het een puberkind dat er geen zin in heeft, maar diens ouders zullen echt niet de hondendrol herkennen. En dan hebben we ook nog de eindeloze discussie over drempels en verkeersborden. Elk jaar wordt daar weer een paar dagen aan besteed en nooit met enig resultaat. Hetzelfde geldt foutief geparkeerde auto’s. Ik snap wel dat dit soort dingen besproken worden in de wijk groepsapp, maar soms stap ik er gewoon liever uit. Gelukkig kan ik inmiddels heeeeeeel goed negeren.