Opvoeden komt met dilemma’s waar je voor komt te staan. Ik heb al eerder gezegd dat er geen ideale opvoedingsmethode bestaat naar mijn mening en dat elke situatie een andere benadering vraagt. Met het invullen van de Mommy Scenario Tag laat ik een beetje weten hoe manlief en ik er in beginsel over denken.

Je kind weigert om te eten. Moeten ze eten wat je hebt gekookt om maak je iets anders?

Manlief en ik delen wat betreft het eten volstrekt elkaars mening. Er wordt gegeten wat de pot schaft. Er is geen haar op ons hoofd dat verschillende maaltijden gaat voorzetten. Alles moet in ieder geval geprobeerd worden en als een onderdeeltje niet lekker is mag dat ook best wel opzij geschoven worden. Maar iets anders wordt er niet klaar gemaakt.

Je kind heeft een driftbui in de winkel. Niets werkt om hem te kalmeren. Laat je het los en kom je er op terug op een ander tijdstip in de winkel? Of ga je gewoon verder winkelen?

Poeh, dat is een lastige vraag. De ernstige driftbuien zijn op één hand te tellen. Het is ook afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Als ik genoeg tijd heb, heb ik ook genoeg geduld. Anders wordt het de hand in de nek en voortduwen. Van blikken van andere mensen trek ik mij inmiddels niet meer zoveel aan. We hebben allemaal dit soort momenten, denk ik dan.

Je kind krijgt teveel speelgoed voor zijn verjaardag. Breng je wat terug naar de winkel? Laat je hem er mee spelen of bewaar je wat voor een regenachtige dag?

Terugbrengen zal ik nooit doen. Wel verdwijnt er soms iets in huis wat later weer als cadeau weggegeven kan worden. Dit gebeurt vooral als we iets dubbel hebben. Of als ik iets echt afgrijselijk vind en weet dat ze er nooit mee zullen spelen. Verder mogen ze hun cadeautjes gewoon hebben en uitpakken. Maar dan liever niet alles op één dag en al helemaal niet op het feestje zelf.

Je kind wil niet slapen. Laat je het gaan en zet je om drie uur ‘s-nachts een film aan of blijf je proberen om ze terug in slaap te krijgen?

Toevallig zitten we net weer in een fase met een niet slapend kind. Elke nacht worden we wakker gemaakt door de kleuter. Dan is het een mug, dan weer de deken die niet goed ligt of het simpelweg gewoon niet kunnen slapen. Onze woorden zijn steevast “je probeert het maar”. Gisteravond ben ik er bij gaan zitten voor een paar minuten. Dat leek wel te helpen. Je wil ook geen scène laat in de avond, want dan zijn de andere meiden ook wakker. Maar slapen moet er dus sowieso altijd gedaan worden.

Mommy Scenario Tag

Je hebt een afspraak maar geen oppas voor de kinderen. Neem je ze mee of verzet je de afspraak?

Ik heb vier kinderen! De soort afspraak is dus echt van belang voor deze vraag. Het ziekenhuis verzet ik liever niet, dus gaan ze mee. Visites, bruiloften, uitvaarten en dat soort dingen cancel ik dan liever. Tenzij de aanwezigheid van de kinderen op prijs wordt gesteld. Gelukkig heb ik ook een hele lieve man, die ook gewoon wel eens zijn planning wil omgooien voor mijn afspraken. Eigenlijk komt het daardoor bijna niet voor dat ik voor dit dilemma kom te staan.

Er komt onverwacht visite en je hebt nog 20 minuten. Ruim je snel je huis op of zeg je “ik heb kinderen”?

Dit is ons nog geen drie weken geleden overkomen, maar met tien minuten in plaats van twintig. Ik was de afspraak totaal vergeten. Ik heb niet de boel vlug opgeruimd. Heb alleen de playmobil weer terug in de doos laten doen, vanwege de kleine onderdelen. Verder heb ik het keurig opgebiecht dat we het vergeten waren. Manlief was zelfs nog in de supermarkt. Het was uiteindelijk een zeer gezellige avond. Ze zijn ook wel gewend, dat het bij ons vol speelgoed ligt. Ik word wel steeds beter in het huishouden, maar ben geen volleerd huisvrouw.

Je bent in het park en een ander kind duwt jouw kind. Grijp jij in of laat je de ouder van het kind ingrijpen?

In eerste instantie doe ik geen van beide. Ik laat mijn dochters het zelf proberen op te lossen. Meestal komen ze dan eerst aan mij vertellen wat er gebeurd is. Ik zeg ze dat ze moeten zeggen dat het niet mag en dat als het niet opgelost word ik alsnog word geroepen. Als het dan weer gebeurt, en ik geen flauw idee heb waar de ouders zijn, spreek ik het kind er op aan. Wel altijd rustig en uitleggend waarom het niet zo’n geslaagde actie van hem was. Vaak genoeg werkt dat voldoende en dat doe je toch ook bij een playdate. Alleen een boze blik helpt overigens ook 😉

Wat zou jij invullen bij de Mommy Scenario Tag?