Jawel, de zomer is echt begonnen en gelijk al aan het overdrijven. Ik bedoel, het is nog geen juli en we kampen al met tropische temperaturen. Ik hoorde zelfs net op het journaal dat het hier warmer is dan in Spanje. Niet normaal toch? Maar wat ik ook niet echt normaal vind is de enorme ophef dat deze tropische week veroorzaakt. Het is toch niet de eerste keer dat het zo warm is? Waarom dan nu ineens al die noodplannen?

Wat denken ze dat wij kunnen regelen?

Ik begrijp heel goed dat er voor ouderen een noodplan ingesteld is, want bij een warme zomer lijken er altijd meer te overlijden dan als het weer normaal is. Maar waarom is het in hemelsnaam nodig om de scholen eerder te laten uitgaan? En soms ook de kinderdagverblijven? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar dat zou voor ons een serieus probleem betekenen. Deze papa en mama moeten gewoon werken, dus als de school halverwege de dag ophoudt, wie vangt de kinderen dan op? Hoe kunnen scholen verlangen van ouders dat ze op zo’n korte termijn vrij kunnen regelen van het werk? Dat zullen alle werkgevers leuk vinden, als ouderlijk Nederland massaal de middag vrij neemt. En zeg nou zelf, een tropenrooster is toch eigenlijk verschuiven van het probleem? Heel veel kinderen zullen gewoon eerder naar de BSO gaan, dus waarom zou de school niet hetzelfde kunnen doen.

Voor ons geen probleem

De school van onze kinderen hebben ook een tropenplan opgesteld. Het betekent niet eerder naar huis, maar gewoon tal van waterspelletjes op het schoolplein en de hogere klassen gaan naar het meertje vlakbij. De kinderen zijn gewoon om half vier uit. De opvang van de jongste heeft laten weten dat het de voorkeur heeft dat de kinderen niet komen, maar gaat verder niet dicht. Daar kan ik mij best in vinden en we zullen haar ook wel eerder ophalen. Maar ouders voor het blok zetten met een tropenrooster en dus het sluiten van de school, vind ik persoonlijk echt te ver gaan. Het past ook niet bij de hedendaagse samenleving waar vaak beide ouders werken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock Iakov Kalinin