“Het tropenrooster gaat van kracht.” Hoe dan?

Jawel, de zomer is echt begonnen en gelijk al aan het overdrijven. Ik bedoel, het is nog geen juli en we kampen al met tropische temperaturen. Ik hoorde zelfs net op het journaal dat het hier warmer is dan in Spanje. Niet normaal toch? Maar wat ik ook niet echt normaal vind is de enorme ophef dat deze tropische week veroorzaakt. Het is toch niet de eerste keer dat het zo warm is? Waarom dan nu ineens al die noodplannen?

Wat denken ze dat wij kunnen regelen?

Ik begrijp heel goed dat er voor ouderen een noodplan ingesteld is, want bij een warme zomer lijken er altijd meer te overlijden dan als het weer normaal is. Maar waarom is het in hemelsnaam nodig om de scholen eerder te laten uitgaan? En soms ook de kinderdagverblijven? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar dat zou voor ons een serieus probleem betekenen. Deze papa en mama moeten gewoon werken, dus als de school halverwege de dag ophoudt, wie vangt de kinderen dan op? Hoe kunnen scholen verlangen van ouders dat ze op zo’n korte termijn vrij kunnen regelen van het werk? Dat zullen alle werkgevers leuk vinden, als ouderlijk Nederland massaal de middag vrij neemt. En zeg nou zelf, een tropenrooster is toch eigenlijk verschuiven van het probleem? Heel veel kinderen zullen gewoon eerder naar de BSO gaan, dus waarom zou de school niet hetzelfde kunnen doen.

Voor ons geen probleem

De school van onze kinderen hebben ook een tropenplan opgesteld. Het betekent niet eerder naar huis, maar gewoon tal van waterspelletjes op het schoolplein en de hogere klassen gaan naar het meertje vlakbij. De kinderen zijn gewoon om half vier uit. De opvang van de jongste heeft laten weten dat het de voorkeur heeft dat de kinderen niet komen, maar gaat verder niet dicht. Daar kan ik mij best in vinden en we zullen haar ook wel eerder ophalen. Maar ouders voor het blok zetten met een tropenrooster en dus het sluiten van de school, vind ik persoonlijk echt te ver gaan. Het past ook niet bij de hedendaagse samenleving waar vaak beide ouders werken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock Iakov Kalinin

5 thoughts on ““Het tropenrooster gaat van kracht.” Hoe dan?

  • Gelukkig hier niet van toepassing. Inmiddels is het in het Noorden al afgezwakt naar 1 dag 33 graden en de rest onder de 30.
    Hier slapen ze met de warmte ook later dus van mij hoeft eerder beginnen ook niet

  • In Nederland wordt sowieso alles steeds meer overdreven. Een paar blaadjes op de rails of wat sneeuw en de treinen rijden al niet meer. Het is of we steeds meer watjes aan het worden zijn. Kinderen worden als het een beetje regent al met de auto gebracht. Kinderen leren niet meer omgaan met een tegenslag. Worden als ze klein zijn al opgevangen voordat ze vallen. Geen goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Neemt niet weg dat je natuurlijk wel wat moet doen aan de warmte maar dat kan uitstekend met water spellen. Ik vind sowieso dat de scholen maar gemakkelijk vrij geven tropenrooster staken… los het maar op als ouder.

  • Ik werk op een school. De kinderen kunnen bij ons niet in de schaduw naar buiten door de processierups, en in de zon is geen optie. Geen mogelijkheid voor waterspelletjes dus. In sommige lokalen loopt de temperatuur op tot 30 graden. Wij hadden een tropenrooster, waarbij gezegd was dat ouders hun kinderen eerder mochten halen, maar dit was niet verplicht.

  • Idd kinderen staan op nummer 1! Veel werkgevers hebben echt wel begrip voor de situatie. Ik heb mijn kids veel eerder opgehaald. Vind het erg kort door de bocht wat je schrijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.