TOP
https://www.shutterstock.com/image-photo/kids-playing-room-123166408
Uit het leven gegrepen

“12x ergernissen van het kinderdagverblijf”

Ik ben een werkende moeder en dat betekent dat enkele dagen per week de zorg van mijn kinderen in handen van anderen liggen. Wij hebben bewust toentertijd gekozen voor het kinderdagverblijf in plaats van een gastouder. Dit houdt in dat je dus gebonden bent aan de voorschriften van het betreffende kinderdagverblijf, alhoewel heel veel ouders die bijna niet nakomen. Eerlijk gezegd begrijp ik dat nooit zo goed, want je wilt toch op goede voet staan met de dames die je kind bijna elke dag verzorgen? Ik denk niet dat ze ooit hun ergernis naar de ouder(s) toe zullen afreageren op het kind hoor! Toch vind ik wel dat ouders wat meer mogen stil staan bij wat de pedagogisch medewerkster voor hun betekenen.

Ik heb de dames van het kinderdagverblijf van mijn dochters gevraagd wat hun grootste ergernissen waren wat ouders veroorzaken. Ik denk ze wel van toepassing zijn op alle kinderdagverblijven en heb ze dus voor je op een rijtje gezet:

Ouders, die …

 • hun kind later komen brengen dan de brengtijd of later dan gewoonlijk zonder enige melding vooraf te doen
 • hun kind in het lokaal neerzetten, even wuiven en vervolgens weglopen zonder eerst gesproken te hebben met de pedagogisch medewerkster van de groep
 • niet informeren over essentiële zaken wat betreft hun kind, bijvoorbeeld de gesteldheid
 • niet zorgen voor voldoende reservekleding voor hun kind en dan vervolgens de reserve kleding van het kinderdagverblijf niet of ongewassen terug brengen
 • hun kind brengen met een vieze luier en verwachten dat de pedagogisch medewerkster dit schoon maakt op het moment dat alle kinderen gebracht worden
 • denken dat de pedagogisch medewerkster alleen maar speelt de hele dag
 • eigen speelgoed van huis mee brengen
 • zonder te vragen foto’s nemen van andermans kinderen
 • niet de moeite nemen om te vragen wat hun kind heeft gedaan die dag.
 • hun kind pas uren later ophalen terwijl ze gebeld zijn ivm een evacuatie of ziekte
 • hun kind ophalen en weg willen lopen zonder dit door te geven aan de pedagogisch medewerkster
 • hun kind onverwacht eerder ophalen

Ik moet eerlijk toegeven, dat het punt wat betreft de reservekleding ook mijn struikelblok is. Het komt vaak genoeg voor dat ik het mee heb genomen, maar het vervolgens eindeloos in mijn auto blijf liggen. Ik ben ook niet de scherpste ‘s-ochtends vroeg.

Dus ouders, lees het bovenstaande goed door en neem het in acht. Het is een kleine moeite, maar je bereikt er een hoop mee!

Lees ook: de ellende van de kraamverzorgster

«

»

36 COMMENTS
 • Kelly

  4 jaar ago

  Haha mijn kinderen zitten niet meer op het kinderdag verblijf maar op de BSO ik herken die reserve kleding ook wel ja, verder eigenlijk niet zo.
  Maar ehum ik als moeder kan ook wel wat dingen bedenken die ik irritant vind aan hen soms 😛
  (lees: o.a 1 leidster die altijd maar negatief spreekt over mijn zoontje en nooit iets leuks of positiefs kan vertellen terwijl andere leidsters er nooit problemen mee hebben… )

  • miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Hahaha, ik hoor een volgend lijstje!

   • Iris

    3 jaar ago

    Ja hoor, dan heb ik er ook nog een paar voor je 😉

    • miriam

     3 jaar ago

     AUTHOR

     Kom maar door!

 • Marieke

  4 jaar ago

  Tsja, idd die reservekleding 😉

 • Merel

  3 jaar ago

  Onze oudste zat tijdelijk op de bso en daar zag ik ook ouders die wegliepen zonder echt afscheid te nemen. Vond dat altijd zo zielig! En die vieze luier vind ik onvoorstelbaar. Dat doe je dan toch zelf nog even als je daar bent?

  • Mirjam

   3 jaar ago

   Kan me ook voorstellen dat dat van die vieze luier niet expres gaat. Tenslotte ben je zelf vader of moeder en heb je al héél wat keren een vieze luier verschoond. Daarbij heb je dan waarschijnlijk haast om ook op tijd op je werk te verschijnen.
   Het wordt natuurlijk een ander verhaal als dat sructureel bij dezelfde voorkomt. Maar dat kan een leidster/pedagogisch medewerker dan ook gewoon bespreken met de ouder in kwestie toch? Niet de moeite nemen om te vragen wat er gedaan is die dag… Dat kan als je rust en tijd hebt maar vaak moeten er nog boodschappen worden gedaan en worden gekookt… Het is het einde van de dag… Kind is moe wordt jengelig…jij bent moe…dus misschien denk je wel: Ik zal die leidsters ook niet langer ophouden dan nodig… Geen nieuws is goed nieuws?

   Het moge duidelijk zijn dat dit allemaal suggesties zijn he? Ik ben even de moeders en vaders aan het verdedigen. Ik ken beide kanten overigens heb gewerkt in de Kind er opvang en nu als gastouder maar ben zelf ook moeder dus ken ook de andere kant van het verhaal….

   • Elles

    3 jaar ago

    Mijn zoontje poepte standaard in de auto op weg naar de opvang. Maar ik verschoonde hem dan zelf even snel.

 • Leonie van Mil

  3 jaar ago

  Ik heb zelf ook 2 jaar in de kinderopvang gewerkt. Het ergste wat ik vond is dat er ouders waren die wilden dat hun kind bij ons niet zo lang sliep, omdat dat kind ‘s avonds dan niet ging slapen. Vervolgens zaten wij de hele dag met een huilend kind en kwamen zij hun kind ook echt veel te laat ophalen. Op een gegeven moment zijn we gestopt met dat kind wakker maken en lekker door laten slapen. Dat ging veel beter en we hebben moeder nooit meer gehoord over het ‘s avonds niet willen slapen.

  • Viola

   3 jaar ago

   Wanneer je laat slapen dan kan je daarmee ook in een vicieuze cirkel komen dat juist dit gedrag in de hand werkt. Wanneer ze mijn kind overdag laten slapen is het ‘s nachts na 1 uur dat hij thuis weer slaapt, wanneer ik hem ‘s ochtends dan optijd wakker moet maken heb ik daarna ook de hele dag een prikkelbaar kind.
   Meestal zeggen ouders iets niet voor niets. Als jullie zo’n besluit zouden nemen ten opzichte van mijn kind Was ik per direct weg met een dikke klachtenbrief.

   • mirjam

    3 jaar ago

    wat een onzin. als een kind moe is moet het slapen. zeker de allerkleinsten. Ik neem aan dat je je kind zelf ook niet overdag laat ploeteren en vooral niet omdat het anders ‘s avonds niet slaapt. Ik vind niet dat je dat probleem dan bij het kdv moet neerleggen. Ze hebben nog meer kinderen om voor te zorgen. jij zou het ook niet leuk vinden als alle aandacht ging naar een dreinend kind dat eigenlijk moet slapen maar dat van de ouders niet mag (althans niet te lang) in plaats van naar de rest van de kinderen.

   • Linda

    3 jaar ago

    sorry maar wat een onzin. Jouw kind is niet het enigste kind waar ze voor moeten zorgen. En ze kunnen inderdaad niet de hele dag met een kind op de arm lopen die alleen maar jengelt. Op het kdv hebben ze een bepaald ritme en jouw kind moet daar ook aan mee doen. En ze vinden het vast niet erg om een keer een uurtje met jouw kind te knuffelen maar dat kan niet de hele tijd. Als jij wil dat ze zich meer houden aan jouw ritme dan moet je een gastouder opzoeken. Of je moet het kind thuis houden.

  • Sanne

   3 jaar ago

   Zo..daar was ik ook niet blij mee geweest
   Onze meid slaapt overdag nog twee uurtjes. Als ze langer slaapt of overdag te laat op bed word gelegd hebben wij idd ook tot laat in de nacht een oververmoeid prikkelbaar meisje en duurt het nog gerust 2 dagen voor ze weer in haar ritme zit..

  • Elles

   3 jaar ago

   Vind ik niet kunnen. Dit is wat er thuis wel echt gebeurd bij sommige kinderen. Ik heb het ook gehad met mijn zoontje. Op een gegeven moment mocht hij max 30 min slapen. Het voordeel met mijn zoontje was wel dat ik niet jengelig was ofzo. Mijn dochter sliepvoor haar 2de al niet meer overdag.

 • Nicole @ Everyday-Life.nl

  3 jaar ago

  Sommige dingen snap ik helemaal, maar sommige dingen vind ik ook een beetje dubbel en een heel klein beetje gezeur als ik eerlijk ben. Maar ja, elk verhaal heeft twee kanten 😉

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Welke dan?

 • Vlijtig Liesje

  3 jaar ago

  Interessante lijst zeg! Punt twee kan ik me van de ouders in die zin wel voorstellen: als alle ouders met de leidster willen praten gaat dat best lang duren. Die tijd kan een leidster denk ik beter aan de kinderen besteden.

  • Daisy

   3 jaar ago

   Precies wat ik dacht! Mijn dochter heeft nooit op kinderdagverblijf gezeten, maar nu op school als ik wat wil vragen is de juf altijd in gesprek met een andere ouder… Ik sta dan soms wel 20 min. Te wachten voor ik aan de beurt ben… Laat staan als iedereen zo’n praatje zou moeten maken.

 • Kelly

  3 jaar ago

  Onze zoon gaat naar een gastgezin. Vinden het persoonlijk contact erg fijn en ze kan wat flexibeler zijn qua opvang dagen gezien ik onregelmatig werk. Tussendoor krijgen we vaker een foto of een update. Ook erg leuk en dst lijkt me bij een kdv niet haalbaar met zoveel kindjes. Nu hij twee ochtenden naar school gaat zie ik het verschil. De juffen moeten echt hun best doen om alle kids aandacht te geven in zo’n grote groep maar ze doen het heel leuk. Zie wel dat iedereen de extra kleding vergeet. Die zit bij ons standaard in de tas dus dat doe ik iig goed Denk dat moeders en mensen in het algemeen zich wat meer in andere zoals de pedagogisch medewerkers moeten verplaatsen. Dan zouden boven genoemde regels heel logisch klinken om je aan te houden.

 • Claudia Diependaal

  3 jaar ago

  Eerder afhalen moet kunnen vind ik zelf. Ik betaal dan toch. Maar als ik eens met mooi weer overuren opnam en dan uiteraard mijn kind eerder ging halen. Daar deed niemand ooit moeilijk over. En met ziekte tja soms kun je echt niet zomaar weg. Mijn kinderen zitten allang niet meer op het kinderdagverblijf. De jongste is nl 13.

 • Jolanda van Biemen

  3 jaar ago

  Situatie bso: kind valt erg hard en wij als leidsters vermoeden een botbreuk. Op naar de EHBO en ouders ingelicht. Die komen niet opdagen en nadat alles gedaan is blijkt het mee te vallen. Geen ouder te bekennen. Terug naar de bso en de vader komt haar halen. Twee dagen komt hij met de mededeling dat zijn dochter aanstaande dinsdag om half vier een afspraak heeft ter nacontrole. Hij ging er vanuit dat wij zouden gaan. Da’s even verkeerd gedacht meneer!

  • Elles

   3 jaar ago

   Hahaha dat slaat ook werkelijk alles. Hoe suf.

 • Jolanda van Biemen

  3 jaar ago

  Kan zo nog wel een heel lijstje samenstellen. Trouwens leuk gedaan. Wij leidsters mogen zelden ons mond opendoen.
  Nog eentje dan: ouder is 20 minuten te laat en komt rustig aanwandelen. “Ja, het was druk bij de kassa”

 • Jolanda

  3 jaar ago

  Waar ik me aan erger dat ouders hun werk boven de gezondheid van hun kinderen stellen…. dus al ziek (parcetamolletje er in)naar de opvang brengen zodat andere kinderen daar de dupe van zijn.

  • Marian

   3 jaar ago

   Ik werk in de kinderopvang, en dat staat ook bovenaan mijn lijstje van ergernissen.. Als de zetpil uitgewerkt is, zitten wij er mee, en ondertussen zijn andere kinderen en leidsters aangestoken.. En dan vooral ouders die dan vertellen dat het kind niet fit is, maar dat we rustig kunnen bellen als het niet gaat, omdat ze die dag thuis werken… Ik snap heus wel dat ze zonder kind rustiger kunnen werken, maar snappen zij dan niet dat de rest dan ondertussen al aangestoken is?

   • Monique

    3 jaar ago

    Dikke kans dat ze dat griepje ook daar hebben opgelopen dus over dat ‘andere kinderen aansteken’ vind ik echt onzin.

 • J

  3 jaar ago

  Het meest vervelende vind ik dat er steeds wisselende leidsters zijn. Goede krachten krijgen een 0-urencontract en moeten steeds weer ontslagen worden voor de volgende. Slecht voor de kinderen, maar ook voor die goede ervaren pedagogisch medewerkers.
  Nu volgen er alweer hbo’rs die hiervoor niet opgeleid zijn, liever iets anders willen en de plaatsen van goede MBO’rs innemen. Slecht beleid van zowel regering als eigenaren Kinderopvangorganisaties.

  • Jolanda van Biemen

   3 jaar ago

   Ja, mee eens! Dat is geen goede ontwikkeling . Dit risico. Is kleiner bij grotere organisaties. Mijn werkgever pleit juist voor vaste gezichten op de groep en er zijn vaste invallers. Vrije dagen en vakantie mogen alleen opgenomen worden als de naaste collega er is. Soms even lastig maar wel een hele goede regel.

 • Bert timmerman

  3 jaar ago

  Heel erg jammer dat er nog steeds een vrouwen cultuur heerst.

 • Oops dat eigen speelgoed meenemen doen wij wel eens. De rest kan ik goed begrijpen.

 • nele

  3 jaar ago

  Ik ben zelf begeleidster in de kinderopvang en bij ons staat het kind echt wel centraal. Is het moe mag het slapen,heeft het honger mag het eten…en voor een praatje maken we graag even tijd.het is echt wel belangrijk dat er veel informatie doorgegeven wordt langs beide kanten. Val ons maar lastig (al klagen we soms tegen elkaar) want het gaat over jullie allergrootste schat!

 • Ivb

  3 jaar ago

  Het is vaak zo dat de ouders met de minste tijd en aandacht, de grootste klacht gevers zijn. Overigens ken ik ook beide kanten, zelf 2 kleine kinderen en al jaren werkzaam in de kinderopvang. Als ze mijn kind te lang laten liggen baal ik daar ook heel erg van, dus zal dat zelf ook niet bij andere kinderen doen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: De tijd nemen voor belangrijke zaken - Mama met een Blog on oktober 3, 2017
 • Pingback: 5 dingen die je niet wist over gastouderopvang | Mommy Loves Pink on oktober 3, 2017
 • Pingback: De dag van de pedagogisch medewerker - MeerVanMir on oktober 3, 2017
 • Pingback: De Activity Alligator van Fisher-Price is leuk om te geven - MeerVanMir on oktober 3, 2017
 • %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Read previous post:
  Gastblog Lisette: de laatste loodjes

  De laatste loodjes wegen het zwaarst, zo zegt het spreekwoord. ...

  Close