Oh nee oh nee, het gaat weer wat stiller zijn de komende tijd. Niet bij mij hoor! Ik heb het druk genoeg. Maar op de weg en op de sportvelden. Er is weer een avondlockdown aangekondigd en deze is inmiddels in gegaan. Alle (sociale) activiteiten zijn geannuleerd zodra ze na 5 uur in de avond zouden plaats vinden. Hier betekent dat dat alle sportlessen van de meisjes gecanceld zijn. Voor de dames verschrikkelijk, maar voor deze mama even tijdelijk geen haast meer in de avond. Drie weken rustig met het gezin kunnen eten en niet in etappes om tussendoor ook naar verschillende locaties te rijden. Het is een minivakantie van de drukte en het moeten.

De keerzijde van de medaille

Natuurlijk begrijp ik ook heel goed wat zo’n minibreak voor anderen betekenen kan. De horeca bijvoorbeeld heeft hier wederom zwaar onder te lijden. Drie weken niet sporten kan voor veel kinderen, en ook volwassenen, psychisch nadelig zijn. Laat staan dat beweging lichamelijk een noodzaak is. Met de naderende koude en regenachtige dagen, vrees ik dat de sportactiviteiten nog wel eens niet in eigen tijd ingehaald gaan worden. Maar financieel zijn het vooral de horeca en de winkels die weer zwaar getroffen worden. Heb echt met ze te doen! Hoop dat iedereen deze lockdown weer te boven gaat komen zonder al teveel kleerscheuren. In de tussentijd, of beter gezegd in de overgebleven tijd, kan men het financiële plaatje weer eens goed bekijken. Zijn alle uitgaven wel zo nodig? En hoe zorg ik dat een volgende vroege sluiting minder pijn zal doen?

Geld(t) voor iedereen

Het stil staan bij de uitgaven patroon geldt niet alleen voor ondernemers natuurlijk. Ook wij, als particulieren, zouden meer bewust moeten zijn van het geld dat we spenderen. Wat zijn nou uitgaven die eigenlijk onnodig zijn? En waar kunnen we in de toekomst op letten of veranderen om toch enigszins te bezuinigen. Ik had al eerder verteld dat, nu het einde van het jaar nadert, je even stil moet staan bij je zorgverzekering. Is je huidige polis niet te uitgebreid of kan er wat af? Maar ook op je telefoon(kosten) kan je besparen. Bekijk je huidige abonnement maar eens. Gebruik je alles wat het biedt? Hoe is de status van je telefoon? Kan deze er nog even mee door? Met andere woorden, heb je echt een nieuwe nodig of kan je volstaan met een simonly abonnement?

Eerlijk zullen we alles samen delen

Wat ook een optie is, is je mb’s met elkaar te delen. Ik zelf hen bijvoorbeeld een zeer basaal abonnement. Mijn man heeft een normaal pakket. Maar omdat we meerdere diensten afnemen, krijgt hij een verdubbeling van de mb’s. Deze mag hij overdragen aan anderen in zijn huishouden. Zo krijg ik dus elke maand mijn databundel van hem en hoeven we er niet extra voor te betalen. De belminuten dan weer niet, dus in mijn geval is dat de kostenpost. Ik wil onbeperkt kunnen bellen, omdat ik doorgaan gewoon altijd veel aan het kletsen ben. Eerlijk waar, ik ga met gemak over de zes uur heen.

Kortom, het is tijd weer even stil te staan. Even denken aan de mensen die het nu weer zwaar hebben door de nieuwe maatregel. En even nagaan bij ons zelf. Hebben we echt alles nodig?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock