Steeds meer mensen in mijn omgeving hoor ik over een gezonde levensstijl en de daarbij behorende superfoods. De etiketten van voedingsmiddelen uit de winkel worden uitgebreid bestudeerd en er wordt gekookt zonder pakjes en zakjes. Gelukkig maar, want we willen zo natuurlijk mogelijk ons eten nuttigen. Ik ben zelf redelijk bekend met verschillende superfoods, maar ik las laatst voor het eerst over de kracht van Manuka Honing.

Waar komt Manuka honing vandaan?

Ik ben gek op honing en pak dan ook altijd de meest natuurlijke, dacht ik. Maar ik kende de Manuka honing niet, totdat een vriendin van mij me er op attendeerde. Manuka honing is een rauw en ongepasteuriseerd bijproduct van de Manuka plant en staat bekend om de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. De Manuka plant is een struik, die vooral groeit in Nieuw-Zeeland, maar ook in Australië. De Maori’s gebruiken al generaties lang de honing van deze Manuka struik.

De werking van Manuka honing

De nectar van de Manuka bloesem bevat veel levende enzymen en fytonutriënten. Dat is een duur woord voor voedingsstoffen, die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomen. Ook bevat de honing methylglyoxal. Dat is een stof, die ziekteverwekkers bestrijdt. Zo zou de Manuka honing helpen bij wondgenezing, griep- en verkoudheidsklachten en allergieën. Een echte superfood dus. Manuka honing is van verschillende merken verkrijgbaar in bijvoorbeeld zuigtablet (fijn bij keelpijn) of siroop.

Koken met honing

Iedereen weet dat honing lekker is door de thee, op je boterham of op je pannenkoek. Maar je kunt het ook gebruiken bij desserts, marinades of dressings. Ook bij hartige producten geeft het een heerlijke smaak af. Je kunt er bijvoorbeeld een ham mee glaceren. Zelf gebruik ik honing om mijn zelfgemaakte granola te zoeten. Natuurlijk heeft elke honing zijn eigen smaak en kun je het ene gerecht bijvoorbeeld het beste bereiden met tijmhoning en de andere weer beter met acaciahoning.

Honing als beautyproduct

Heb je een droge huid, dan kun je een honingmasker nemen. De honing voedt en hydrateert de huid. Ook heeft honing de eigenschap dat het roos vermindert en een jeukende hoofdhuid verlicht. 

Zo zie je maar dat honing veel verschillende werkingen heeft en dat er vele soorten van bestaan. En ik ben blij dat ik de Manuka honing heb leren kennen. Het is wat kruidiger van smaak, dus dat maakt het als toevoeging bij een gerecht echt een feestje.