Mijn oudste zoon is van november. Dit betekent dat hij voor de basisschool een twijfelgeval is wat betreft het doorstromen naar groep 3. Wij vinden het als ouders goed dat hij niet zijn hele schooltijd op zijn tenen moet lopen. Waarbij hij wellicht moet op boksen richting de oudere kinderen. Bovendien denken wij dat hij ook dat hij door naar groep 3 te gaan als hij bijna 7 jaar is, hij ook meer zelfvertrouwen krijgt. In andere woorden, het doorstromen naar een hogere groep moet passen op alle aspecten in zijn ontwikkeling, communicatief, emotioneel, concentratievermogen, cognitief en het kunnen uitvoeren van taakjes. Dit betekent echter niet dat wij nu hem niet gaan stimuleren om alvast door te ontwikkelen.

We (ver)tellen hoe we dat doen

Het begint allemaal met de getallen. Het leren tellen in de kleuterklas is een cruciale stap in de ontwikkeling van wiskundige vaardigheden en draagt bij aan de algehele cognitieve ontwikkeling van kinderen, evenals hun voorbereiding op toekomstig leren en het dagelijkse leven. Het legt de basis voor een goed begrip van getallen en rekenkundige operaties. Door al vroeg in de kleuterklas te beginnen met tellen, worden ze beter voorbereid op het leren van meer geavanceerde wiskundige concepten en het volgen van het curriculum op school. Dus wat hulpmiddelen zijn dan altijd welkom!

De getallen (her)kennen

Het boekje Tellen van 1 tot 10 met stickers is een perfect boekje om je kind spelenderwijs te leren tellen. Voor kinderen die 5-6 jaar zijn staan in het boekje heel veel oefeningen die zij kunnen doen om te leren tellen tot 10 op verschillende manieren. Door middel van kleurrijke stickers ben je op een speelse manier bezig met deze oefening. Hiermee stimuleer je dus het rekentalent in je kind. Daarnaast is je kind door dit boek ook nog eens bezig met de fijne motoriek. Denk maar aan het afhalen van de sticker van het vel en het plakken op de juiste plek in het boek. Is soms ook best een uitdaging! In andere woorden: een win-win combinatie. Mijn zoon vindt stickers helemaal geweldig, dus dit is voor hem een geweldige combinatie. 

Tellen van 1 tot 10 met stickers

Oefening baart kunst

Door elke keer te oefenen in het tellen tot 10, wordt hij hier steeds beter in. De volgende oefeningen, die in het boekje Tellen van 1 tot 10 met stickers staan, helpen hem daarbij: eenvoudige getallenrijen aanvullen, hoeveelheden tot 10 tellen, ‘meer dan’ en ‘minder dan’ begrijpen, eenvoudige optelsommen maken. Het boekje oogt ook aantrekkelijk voor de kleuters. Het bevat namelijk allemaal heldere kleuren, hetgeen een vrolijke uitstraling geeft. Daarnaast is het in gebruik ook zeer gemakkelijk, want door de stickers heeft je kind helemaal geen pennen of stiften nodig om aan de slag te gaan. En nog een bijkomend voordeel is, is dat je kind geconcentreerd werkjes leert te maken. Dit is volgens mij een aardige vereiste voor groep 3. Kortom, Tellen van 1 tot 10 met stickers is een leuk oefenboekje waarbij je meer leert dan alleen tellen! Volgend jaar is mijn zoontje er dus helemaal klaar voor.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/