Terwijl ik voor de zoveelste keer mijn ogen sta te boenen in de avond, vraag ik mij af of het niet eens tijd wordt om over te stappen op PMU. Het lijkt mij zo ideaal om gewoon in de vroege ochtend een handeling minder aan mijn gezicht te hoeven verrichten. En vooral ook voor het slapen gaan sneller klaar te zijn. Want als ik eenmaal besluit naar bed te gaan, wil ik er altijd zo snel mogelijk in liggen. Het ont-plamuren, zoals ik dat oneerbiedig noem, is dan een tijdrovende bezigheid. En toch ben ik nog niet overstag gegaan naar PMU.

Wat is PMU eigenlijk?

Permanente make-up, ook wel bekend als PMU (Permanente Make-up), is een cosmetische behandeling waarbij pigment in de bovenste lagen van de huid wordt ingebracht om een langdurige make-up look te creëren. Deze behandeling wordt vaak toegepast om wenkbrauwen, eyeliners, lipcontouren en andere gezichtskenmerken te verbeteren en te definiëren.

Permanente make-up kan nuttig zijn voor mensen, zoals ik, die dagelijks tijd willen besparen bij het aanbrengen van make-up of voor degenen die moeite hebben met het aanbrengen van make-up vanwege bijvoorbeeld medische redenen. Tijdens de behandeling gebruikt een gespecialiseerde cosmetisch tattoo-artiest pigmenten en een naald om de gewenste make-up effecten aan te brengen. Het resultaat is langdurig, maar kan geleidelijk vervagen na verloop van tijd. Zoek wel altijd een gekwalificeerde specialist en bekijk diens ervaringen, zoals de reviews Permanent Mooi, om zeker te zijn van een mooi en lang resultaat.

Doet het pijn?

Of permanente make-up pijn doet, variëert van persoon tot persoon. Het hangt af van de persoonlijke pijndrempel en de gevoeligheid van het gebied waarop de permanente make-up wordt aangebracht. Met andere woorden: het is niet gevoelloos. Aldus het internet over de permanente wenkbrauw. Ook wordt over het algemeen permanente make-up echter als minder pijnlijk beschouwd dan tatoeages op andere delen van het lichaam, omdat de procedure meestal op het gezicht wordt uitgevoerd, waar de huid dunner is. Gevoelsmatig klinkt dat niet logisch, maar het schijnt zo te zijn. Soms kan je aan de cosmetisch specialist vragen om een verdovende crème om het ongemak te verminderen. Sommige mensen ervaren slechts lichte ongemakkelijke gevoelens, vergelijkbaar met het gevoel van kleine prikjes of tintelingen, terwijl anderen het als iets pijnlijker kunnen ervaren. Op het internet las ik eveneens dat over het algemeen de pijn als draaglijk wordt beschouwd en de behandeling meestal niet erg lang duurt.

Wat zou ik kiezen?

Ik overweeg het soms wel eens om een permanente eyeliner te laten plaatsen. Het lijkt mij zo’n fijn idee om niet in de ochtend, als ik nog geen koffie in mijn lichaam heb, niet een strak lijntje te hoeven zetten. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat het er net niet optimaal uit ziet? Of nog erger: dat het gedurende de dag op een andere plek zit dan waar je het in de ochtend gezet had. Maar laten we de avond ook niet vergeten. Ik heb dan wel een eyeliner dat ik soort van in één keer er af trek, maar handiger is als ik het helemaal niet zou hoeven doen. Allemaal voordelen dus. Vooral ook dat je zeker weet dat het altijd goed zit, spreekt mij aan. Geen uitgelopen make-up meer met zwarte vegen boven mijn oogleden. Of dat de lijntjes net niet helemaal recht gezet zijn. Allemaal dingen die je onzeker kunnen maken. Wat dat betreft kan een permanente eyeliner goed voor het zelfvertrouwen zijn. Wat mij er nog van weerhoudt om permanente make-up aan te laten brengen? Pure angst!

Angst voor de pijn, angst dat een lijntje nu mode is en over een paar jaar niet meer. Bij wenkbrauwen is dat natuurlijk veel meer het geval dan bij eyeliner, maar toch weerhoudt het mij enigszins ervan. Ook weet ik zeker dat als de pijn echt uitgesloten zou zijn, de afspraak gisteren al gemaakt was. Dus nee, het is nog verre van afgesloten. En ja, ik neig er steeds meer naar om mijn eyeliner te vereeuwigen op mijn oogleden. En als ik deze stap ga zetten, neem ik je zeker mee in een video! To be continued dus voor nu…