Het duurt niet heel lang meer, of we zitten weer in de winter. Dit is het moment om te gaan nadenken over de energie en op welke manieren je deze winter kunt besparen op jouw energieverbruik. Zo is het heel erg belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Heb je een oud huis waar wel wat aan mag gebeuren? Gelukkig hoef je niet direct allerlei verbouwingen te gaan plannen, er zijn ook goedkopere manieren om je huis beter te weren tegen de kou. Wil je weten welke manieren dit zijn? Lees dan gauw verder.

Je huis isoleren zonder verbouwingen te moeten plannen

Er zijn een aantal manieren waarop je je huis kunt isoleren, zonder meteen een verbouwing te hoeven plannen. Een van de simpelste manieren om de kou buiten de deur te houden, is door (dikke) gordijnen op te hangen. Kun je geen dikke gordijnen vinden, kun je ook kiezen voor dunnere gordijnen. Beter iets dan niets natuurlijk. Door de kou buiten de deur te houden, verbruik je binnen minder energie. Een andere mogelijkheid om energie te besparen is het plakken van raamfolie. Raamfolie is aan te raden als je enkel glas hebt. Met deze folie kun je namelijk dubbel glas nabootsen. Je plakt de folie iets van het raam af, waardoor er een tussenruimte ontstaat en dit is te vergelijken met dubbel glas. 

Overweeg een dynamisch energiecontract

Echt goedkope energie bestaat tegenwoordig niet meer, maar je kunt er wel voor zorgen dat je energie inkoopt tegen inkoopprijzen. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door een dynamisch energiecontract af te sluiten. Je neemt dan energie af tegen inkoopprijzen én je kunt de tarieven in de gaten houden via een speciale app. Er zijn namelijk bepaalde tijden waarop je voor een héél laag bedrag energie kunt verbruiken. Hier kun je op in spelen door juist op die tijden je wasmachine, droger en/of vaatwasser aan te zetten. En wist je dat je soms zelfs geld toe krijgt als je energie verbruikt? Soms heeft een energieleverancier namelijk een overschot aan energie en dat willen ze dan kwijt. Jij als consument kunt hiervan profiteren. Er zit wel een nadeel aan een dynamisch contract: in de winter verbruik je uiteraard meer energie dan in de zomer, dus je rekening is ook hoger in de winter. Dit moet je financieel gezien wel kunnen opvangen. Het verschilt per leverancier of je maandbedrag ook vast of dynamisch is, hier kan je dus goed op letten bij het afsluiten van een energiecontract.

Zijn er nog meer mogelijkheden om energie te besparen?

Er zijn nog meer manieren om energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld in de winter de verwarming wat lager zetten. Je hoeft echt niet in de kou te zitten, met één of twee graden lager bespaar je al super veel. Investeer in een aantal lekkere dekentjes die je op de bank kunt leggen, koop goede sloffen of zo’n voetenwarmer en misschien kun je dan de verwarming zelf nóg lager zetten. In het begin heb je het echt koud, maar dit went vanzelf. Je lichaam kan zichzelf namelijk goed warm houden. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock