Als het om telefonie gaat zijn er twee kampen: de Apple fan en de niet Apple fan. Beide teams hebben een hele sterke mening over wat het beste apparaat is wat je moet hebben om te bellen en te fotograferen. Soms wordt er gewisseld van kamp, maar meestal blijft men trouw aan zijn of haar geloof. Ik zelf ben overduidelijk en al jaren lid van het team Apple. Ik zou niet eens meer weten hoe ik een andere telefoon zou moeten bedienen. Ik wil het ook eigenlijk niet meer, want inmiddels is mijn laptop ook van dit merk. En juist die combinatie is ideaal! Zo komen alle foto’s, die ik met mijn telefoon maak, automatisch ook op mijn laptop terecht. De apparaten synchroniseren zich vanzelf. En met mijn super Iwatch kan ik mijn computer ontgrendelen. Heerlijke gadgets dus! Ik kan mij voorstellen dat ik ik mijn dochters ook ooit tot wondere wereld van de Apple ga toelaten. Waarom ik voor de meisjes een iPhone kopen wil? Misschien omdat ik dan ook gelijk hun foto’s zal zien? Of omdat ik dit toestel gewoon zo goed ken en dus makkelijk een controle kan uitvoeren? Of gewoon allebei!

Het hoeft niet zo duur te zijn

De telefoon

Eerlijk is eerlijk, ik heb graag de nieuwste modelletjes Apple telefoon in mijn bezit. Maar ik ben er zuinig mee en heb er altijd wel eentje waar ik twee jaar mee doe. Ik denk niet dat mijn kinderen hetzelfde daar in zullen zijn. Ze zijn geboren met twee linker handen en een gen voor onhandigheid. Zoiets als een eitje kapot tikken en naast de schaal laten vallen. Staat er een beker water op tafel? Deze zal gegarandeerd een keer omvallen. Ongeacht waar het op tafel staat. Je kan je dus voorstellen dat ik over vijf jaar niet de iPhone XVI (gok ik) voor ze in huis zal halen. Ze mogen starten met een ouder modelletje met een telefoonhoesje. En daar is niets mee! Mijn portemonnee vindt dat ook denk ik een stuk fijner, want de maandlasten voor de oudere iPhones zijn een aanzienlijk stuk lager dan die bij de nieuwste modellen. Op zich ook wel logisch.

Het abonnement

Gelukkig zijn de prijzen voor bellen tegenwoordig ook een stuk aangenamer geworden. Zo kan je bij Tele2 bijvoorbeeld voor maar 5 euro per maand onbeperkt bellen. Dat was vroeger wel anders! Ik heb ooit het tienvoudige betaald in guldens om uren te kunnen kletsen aan de telefoon. Maar dan alleen in Nederland. Zodra je over de grens ging werd het onbetaalbaar. Dat is gelukkig nu niet meer zo. Een abonnement voor je kind is net zo goedkoop als het kopen van een prepaid kaart. Met het voordeel dat je niet elke keer weer hoeft op te laden. En als je kind door de databundel heen is, want met al het beschikbare wifi tegenwoordig ook al niet snel meer gebeurt, dan is het meestal nog steeds niet afgesloten van de digitale wereld.

Dus de enige echte keuze die je als ouder moet maken, is welke telefoon je het meest geschikt vindt voor je telg. En zoals ik al zei ben ik team Apple! Maar mijn dochters moeten toch wel eerst een stuk ouder en vooral ook minder lomp worden, voordat ze zo’n telefoon krijgen van mij.