Deze taart heb ik 1 keer eerder gemaakt. Midden in de zomer, tijdens een hittegolf. Op die dag ben ik erachter gekomen dat soezenbeslag geen vrienden is met warm weer. Op het moment dat ik mijn soezenkrans uit de oven haalde, zakte het als een kaartenhuis in elkaar. Het liep leeg net als een ballon. En aangezien ik halverwege het maken van deze taart er al een beetje klaar mee was (Want wie gaat er nou uitgebreid bakken tijdens een hittegolf…), lag deze taart al vrij snel in de prullenbak na het inzakken ervan haha! Kortom, heerlijke taart en helemaal niet zo lastig om te maken, zolang er geen hittegolf is 😉

De ingrediënten:

Voor het soezenbeslag:

 • 120 gram ongezouten roomboter, in blokjes
 • theelepel fijne kristalsuiker
 • halve theelepel zout
 • 240 gram water
 • 130 gram bloem
 • 4 grote eieren
 • 1 ei om mee te bestrijken

Voor de banketbakkersroom:

 • 80 gram fijne kristalsuiker
 • 3 eidooiers
 • 40 gram bloem
 • 350 ml volle melk
 • 500 ml slagroom
 • poedersuiker om te bestrooien

Ook nodig:

 • Spuitzak met grote ronde spuitmondje
 • spuitzak met gekartelde spuitmondje
 • scherpe mes

En nu gaan we aan de slag!

Maak eerst de banketbakkersroom, deze moet namelijk helemaal afgekoeld zijn. Meng in een kom de eidooiers met suiker en de bloem goed door elkaar. Verhit ondertussen in een steelpan het melk tot het net niet kookt. Schenk een klein beetje van de verhitte melk in de kom en meng het snel goed door elkaar. Daarna de rest van het melk erbij en goed door roeren. Schenk het hele mengsel terug in de steelpan op middelhoog vuur en blijf goed roeren. Ook over de bodem, zodat het niet aanbrand. Zodra de banketbakkersroom de dikte heeft van vla giet je het op een platte grote bord. Dek het af met vershoudfolie zodat er geen vliesje over de banketbakkersroom vormt, en laat het goed afkoelen in de koelkast.

Nu gaan we het soezenbeslag maken. Zorg ervoor dat je alles van te voren klaar zet, want alle komende stappen moeten snel achter elkaar. Doe de eieren los van elkaar in bakjes, ook het ei waarmee je de krans gaat bestrijken. Ook de bloem mag in een aparte kom. In een steelpan doe je de boterblokjes, suiker, zout en water. Zet de spuitzak alvast klaar. Maak een rondje van 20 cm diameter op bakpapier en leg deze klaar op een bakplaat.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de steelpan op middelhoog vuur en zorg dat alles gesmolten en goed gemengd is. Zodra dat gebeurd is, voeg je de bloem toe en roer je heel snel. Blijf roeren, zo houdt je het deeg in beweging en kan het niet verbranden. Zodra er op de bodem een klein laagje van het deeg blijft zitten is het klaar. Haal het van het vuur en stort het deeg in een grote kom. Laat het ongeveer 3 minuten afkoelen.

Doe 1 ei bij het beslag en roer heel hard en snel door. Het zal lijken alsof het deeg het ei niet goed opneemt, maar dit komt echt wel goed. Zodra het gelukt is mag het volgende ei erbij. Herhaal dit met alle 4 eieren. Zodra de eieren helemaal opgenomen zijn doe je het beslag in de spuitzak. Plak het bakpapier met een klein beetje van het beslag vast aan de bakplaat, hierdoor verschuift het niet zodra je de krans opspuit.

Spuit ongeveer 12/14 even grote toeven langs het rondje die op de bakpapier getekend staat. Met een natte vinger kun je de toeven aan de bovenkant wat platter maken. Bestrijk nu voorzichtig de toeven een beetje met ei.

Bak de krans 10 minuten in de oven. Zet daarna de temperatuur terug naar 190 graden en bak nog eens 30 minuten totdat de krans mooi goudbruin is geworden.

Zet de oven uit en de deur op een kiertje, en laat de krans een uur lang in de oven afkoelen. Daarna haal je de krans eruit en laat je het op een rooster helemaal afkoelen.

Snijdt heel voorzichtig de krans horizontaal door met een scherpe mes. Haal daarna de bovenkant weg. Het kan gebeuren dat de toeven een beetje loslaten van elkaar. Geen probleem, hier zie je niks meer van als de krans helemaal klaar is!

Roer de banketbakkersroom goed los en vul hiermee de krans.

Klop nu de slagroom stijf en doe het in een spuitmond met een gekartelde spuitmond. Spuit mooie slagroomtoeven op de krans en zet heel voorzichtig de bovenkant van de krans erop.

Bestrooi de krans met poedersuiker, bewonder de krans een tijdje en daarna aanvallen! Eet smakelijk!