Mijn partner kan heel erg goed koken, en hij is dan ook meestal degene die dit doet bij ons thuis. Dit is een passie die ik echt totaal niet heb meegekregen. Ik vind het niet leuk om te doen, en waar ik rustig en kalm word van bakken brengt koken bij mij juist een hoop stress en gedoe. Hier in huis zijn best veel bakboeken aanwezig, maar het is niets in vergelijking met de kookboeken! En bijna alle kookboeken zijn gevuld met recepten uit verschillende landen. Vriendlief vindt het namelijk erg leuk om allerlei lekkernijen uit verschillende landen te koken. Zo komt Italië hier ook regelmatig langs. En ik ben mij toen gaan verdiepen in de zoete lekkernijen uit Italië, en daar werd ik heel erg vrolijk van! Cannoli, zabaione, italiaanse meringue, tiramisu, panforte en nog zoveel meer. Op onze vakantie in Italië keken we ook onze ogen uit. Zoveel banketbakkerijen vol met zoete lekkernijen. En tussen al dit lekkers lagen kleine koekjes, Biscotti. Hele harde amandelkoekjes, speciaal om te dopen in de koffie of wijn. Thuis ben ik het recept gaan zoeken en uitproberen, en ondanks de vele handelingen zijn ze best makkelijk om te maken. En ze zijn echt heel erg lekker!

Wat zit er in Biscotti?

40 gram witte amandelen
110 gram amandelen met vlies
300 gram bloem
260 gram fijne kristalsuiker
2 grote eieren
½ eiwit
Snufje zout
Halve theelepel baksoda (Dr. Oetker)
Klein beetje roomboter en bloem
Verwarm de oven voor op 180 graden.

De bereiding

Leg de amandelen op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Laat ze daarna volledig afkoelen. Doe de helft van de amandelen in een maler, en maal ze helemaal fijn. De rest van de amandelen hak je grof met een mes.

Leg bakpapier op een ovenplaat, en beboter deze lichtjes. Strooi er daarna een heel klein beetje bloem over zodat de koekjes niet blijven plakken.

Doe 270 gram bloem, de kristalsuiker en de eieren in een kom en kneed dit goed door. Voeg daarna het zout en baksoda toe en blijf kneden. Daarna kunnen de gemalen en grof gehakte amandelen erbij.

Kneed dit tot een deegbal, terwijl je de overige 30 gram bloem langzaam erbij voegt. Dit wordt best een taaie deeg, dus je kweekt nog spierballen ook!

Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken, en rol ze uit tot een diameter van ongeveer 2 cm. Deze deegrollen leg je op de ovenplaat. Smeer de deegrollen lichtjes met een kwast in met het eiwit, daarna moeten ze ongeveer 18 minuten in de oven. Blijf het goed in de gaten houden!

Haal de deegrollen uit de oven, en verlaag de temperatuur van de oven naar 130 graden.

Snij met een scherpe mes schuine koekjes van ongeveer 2 cm dik. Leg deze koekjes plat op de bakplaat, en doe ze 35 minuten lang terug in de oven. Nu zorgt de temperatuur ervoor dat de koekjes uitdrogen (harder worden).

Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bak. Na 2 dagen worden de koekjes wat minder hard, maar zijn ze nog steeds erg lekker. Buon appetito!

En houdt MeervanMir goed in de gaten,want ook mijn volgende gastblog zal in Italiaanse sferen zijn!