Het zindelijk worden en maken van je kind is een behoorlijk proces. Bij het ene kind is het in een paar dagen gepiept en bij het andere kind duurt het maanden soms zelfs jaren. Uiteindelijk is bijna iedereen op een gegeven moment wel zindelijk en maakt gebruik van het toilet. Maar als ouder ben je dan eigenlijk alleen nog maar van één ding verlost, namelijk de luier. De zelfstandigheid is er niet gelijk.

Dit betekent dat er voorlopig nog billen geveegd moeten worden. Zeker bij de jonge kinderen moet dat gebeuren, want volgens mij kunnen ze anatomisch gewoon niet goed bij hun achterkant komen om te kunnen vegen. Meestal is het tegen de tijd dat ze naar school gaan geen probleem meer. De grootste vraag tot die tijd is: welke wc gebruik je?

Voor de papa’s is het niet duidelijk welk toilet

Het is natuurlijk voor een moeder met dochter of vader met zoon geen vraag. Deze gaan als het goed is gewoon naar dezelfde wc. Maar wat als je een papadag hebt, je dochter moet plassen en je niet thuis bent? Ga je dan als vader naar het mannen toilet of ga je met je dochter mee naar de dames? Als je op deze vraag online zoekt, vind je geen duidelijk antwoord.

De meningen zijn er over verdeeld. Er zijn moeders die vinden dat het absoluut niet oké is als een man naar het damestoilet gaat met zijn dochter. En er zijn moeders die het doodnormaal vinden. Vreemd genoeg is het sowieso geen issue als een moeder met haar zoon naar het damestoilet gaat. Is er dus een angst voor de papa’s?

Gewoon naar het damestoilet

Manlief ging altijd gewoon met de meisjes mee naar hun toilet. We hebben daar nooit een punt van gemaakt. Toch heb ik even gevraagd aan hem waarom hij niet met ze naar het mannentoilet ging. Dit was waarom:

  • Over het algemeen zijn de damestoiletten schonen (voor zover dat kan) dan de mannen
  • Hij gaat mee het hokje in, dus ziet echt geen andere kinderen
  • Als ze mee naar de mannen gaat, wordt ze misschien geconfronteerd met plassende kerels
  • Meisjes horen nou eenmaal naar de damestoiletten te gaan

Allemaal vrij logisch toch? Dus laat alle papa’s nou gewoon met hun dochter mee gaan naar het damestoilet. Dat is uiteindelijk ook fijner voor je meisje.

Lees ook: gastblog oma over zindelijk worden