Iedereen kent wel een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Zijn bekendste werken zijn bijvoorbeeld “het lelijke eendje”, “de prinses op de erwt” en “de kleine zeemeermin“. De laatste is overigens een stuk droeviger sprookje dan dat Disney er van gemaakt heeft. Hoe dan ook, je kan dus zeggen dat Hans Christian Andersen best een invloed heeft gehad op menig kind. Daarom is in 1967 zijn geboortedag, 2 april, benoemt tot internationale kinderboeken dag. Je zal wel merken, dat heel veel bibliotheken hier ook aan meedoen, dus ga eens langs bij de plaatselijke bieb.

Ook ik wilde deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal in de maand april elke vrijdagavond een kinderboek, afkomstig uit het buitenland en net geïntroduceerd en vertaald in Nederland, besproken worden. Vandaag start ik met Alfons, NEE! Dat is niet oké van Daisy Hirst. (De oorspronkelijke titel is: Alphonse, That’s Not OK to do!)

Het boek Alfons, NEE! Dat is niet oké

Het boek bestaat uit ongeveer dertig bladzijde waarbij op elke bladzijde een grote tekening staat met een enkele zin erbij. Het verhaal is het klassieke verhaal van een grote zus, die een kleiner broertje krijgt waarmee zo over het algemeen wel goed overweg kan. Totdat op haar lievelingsboek geknauwd wordt! Dan verwenst ze hem allemaal verschrikkelijke dingen en als ze even later in bad zit lijken al haar wensen uit te komen. Dan realiseert ze zich dat dat toch niet helemaal de bedoeling was. Gelukkig komt het allemaal nog goed.

Het verhaal is herkenbaar voor iedereen met zo’n monster van een broertje of zusje. De personages zijn dus ook als twee kleine monstertjes afgebeeld. Het idee is leuk en de tekeningen zijn simpel en daardoor juist weer aantrekkelijk. Ik denk dat het een leuk kado is om als kadootje te geven aan een kind, dat net een babybroertje of zusje krijgt. Het boek is verkrijgbaar bij Bol en kost €13.95. Klik hier om het boek te bekijken op de website.