De decembermaand draait bij ons vooral om de vele feestelijke momenten. Maar druk is dat wel! Zo zijn er in deze maand 3 bezoekjes van Sint & Piet, het tripje naar het Sinterklaashuis, een stuk of 7 verjaardagen, 2 kerstdiners plus 1 van school, even zoveel kerstborrels en een vakantie gepland. Ons werk en de school draait uiteraard ook gewoon nog door. Aangezien we nog een klein baby’tje van 8 maanden hebben, wordt het een maand van ‘als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’. 

Ondanks alle drukte probeer ik er extra op te letten dat mijn 8-jarige zoon geen aandacht te kort komt. Samen spelletjes spelen en koken is dan echt even óns momentje. En dus werd er na flink gezang en een goeie wortel begin december een mooi kookboek voor kinderen in zijn schoen bezorgd, namelijk Sunny Good Food. Want, zo had meneer aangegeven, hij wilde ook een aandeel in het kerstdiner. 

Sunny Good Food is meer dan alleen een kookboek voor kinderen

Maar…. Kookboek voor kinderen dekt de lading niet helemaal. Naast een aantal leuke recepten staan er ook héle andere dingen in Sunny Good Food. Ik heb nog voor het inpakken echt even met verbazing door het boek gebladerd en moest bekennen nooit eerder een dergelijk boek in handen te hebben gehad. Zoals je bij een kookboek mag verwachten draait alles om eten, maar hier ook om kinderen nieuwsgierig te maken naar de keuken en zijn geheimen. Er staan leuke weetjes in en grappige spelletjes; zo zorgde het laatste stukje van de voedsel-route in ons lijf voor het nodige gegiechel hier. “Oooh mama, daar staat áááánúúús!” Wat ik zelf erg leuk vond was een pagina met allerlei opdrachten. Spelenderwijs krijgt je kind dan een beeld bij alle producten en spulletjes die er in je kasten liggen. Stel je toch eens even voor dat je weer kind bent – een beetje kleiner nog dan die achtjarige van mij- en al die dingen ziet in de keukenkasten; geen idéé! Maar, als je ook maar 1 keer een vergiet op je hoofd mag zetten en er een foto van moet maken weet je voor altijd hoe dat ding heet! 

https://meervanmir.eu/sunny-good-food-is-meer-dan-een-kookboek-voor-kinderen/(opent in een nieuwe tab)

Wat houdt het boek in?

De rode draad in het boek Sunny Good Food is uiteraard Sunny. Sunny beleeft, vertelt, kookt en geniet met je mee. Sunny vertelt hoe je moet koken, van een theedoek een fantastisch kookschort kunt maken waar een ieder met linkerhanden trots op kan zijn, Sunny speelt spelletjes, kortom Sunny leert je van alles over eten. De auteurs Susan Gerritsen en Mirjam Smit laten je met hun creatie Sunny -geïllustreerd door Maaike Ankum- de liefde voor koken aanwakkeren bij je kinderen. Hun recepten zijn gezond, net een tikje anders maar de ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkten.

Zelf aan de slag gegaan

Met enige voorkennis had ik, geheel toevallig, de juiste ingrediënten al in huis voor een gerecht waarvan ik dacht dat mijn zoon daar wel voor zou kiezen (al dan niet met wat sturende hulp). En zo gingen wij op een regenachtige middag aan de slag: proef-koken. Het werd een soep met pistou. Geen vreemde ingrediënten dus die je in allerlei speciaalzaakjes moet scoren maar gewoon sperziebonen, snijbonen, gele courgette, wortel, pasta en cannellini bonen voor in de soep. De pistou bestond uit basilicum, knoflook, parmezaanse kaas en olijfolie. Ook helemaal kindvriendelijk is hoé je het moet maken. Met eenvoudige tekeningen zie je vlot dat de hele handel gesneden en wel de pan in gemikt moet worden, koken met wat water en voilá! Ondertussen maak je de pistou, zoiets simpels waarmee je overigens eindeloos mee kunt variëren, staafmixer erop: klaar! Een dikke dot in iedere kom soep en dan kun je trots genieten van een glunderend kind. En de soep natuurlijk. 

Geschreven door Renée

Voor meer informatie over het boek Sunny Good Food klik je hier.

Winactie

Ben je ook enthousiast geworden door de review van Renée? Laat het mij dam weten in een reactie en wie weet win jij een exemplaar van dit leuke kookboek voor kinderen: Sunny Good Food. Meedoen kan tot en met 4 januari. Succes!