Ben je wel eens in het Tropenmuseum in Amsterdam geweest? Wij waren er vorig jaar voor het eerst met de kinderen en dat was een groot succes. De kinderen vonden het dan ook erg leuk dat ze afgelopen week weer naar Amsterdam mochten afreizen met de trein om het interactieve museum te bezoeken. Al helemaal omdat er een nieuwe tentoonstelling was en zij als eerste deze mochten bezoeken. Dan konden ze het aan de juf vertellen.

“Wan no sabi kan tron wan sabi”

Het is een mond vol, een Surinaams spreekwoord en komt eigenlijk op het volgende neer: Een niet weetje wordt een wel weetje. In mijn ogen is dat ook precies wat er in de tentoonstelling van Sabi Suriname gebeurt. Maar niet alleen voor de kinderen. Ook de volwassenen leren nog bij over de geschiedenis van dit land. Althans, ik wist bijvoorbeeld niet dat Nederland als één van de laatste landen de slavernij had afgeschaft. En ook niet dat het nog wel even heeft geduurd voordat ieder mens ook echt vrij was. Op zich ook wel logisch, want het werk moest nog steeds verricht worden. Dit soort geschiedenisfeitjes kan je horen in het verhalenhuis op de eerste verdieping.

Hoe ziet de tentoonstelling er uit?

Het is echt bijzonder aangepakt, de Sabi Suriname tentoonstelling. Het idee is dat je ondergronds jezelf in een ander land gaat wanen. Dat begint met een lift die zeven verdiepingen naar beneden gaat (niet echt natuurlijk). Dan kom je uit in een soort van depot, maar niet voor lang. Een magische deur geeft je toegang tot een nieuwe bijzondere wereld waar je alles leert over Suriname. Je begint met een voorstelling getekend op de grond.

Daara vertellen de lieftallige dames dat je overal vrij kan rondlopen. Afhankelijk van je leeftijd krijg je een bepaalde kleur stokje. Deze kan je tikken op de gelijkkleurige blikjes Fernandes waarna je informatie krijgt. Op de begane grond staat er een boot die je meeneemt over het binnenland. Ook zijn daar de probeersels. Dat zijn de workshops die je kan volgen. Mijn kids kozen ervoor om Surinaams te koken. Dit is ook echt een aanrader!

Er is zoveel te doen en te zien

Ik kan je alles vertellen over wat er te doen is bij de tentoonstelling Sabi Suriname, maar dan is de verrassing er van af. Het Tropenmuseum Junior staat al sinds 1975 bekend om haar interactieve museumbeleving, dus door te doen en aan te raken gewoon te leren. Dit concept is overduidelijk aanwezig in Sabi Suriname. Je bent er snel zo’n drie uur zoet met leren beleven van de Surinaamse cultuur. Ik heb begrepen dat de tentoonstelling tot 2023 doorgaat, dus je hebt nog wel even om deze te bezoeken. Het is echt een aanrader voor een regenachtige dag! Kleine tip nog: buggy’s mogen niet mee naar binnen bij de tentoonstelling. Voor meer informatie klik je hier.