Vorig jaar gingen we voor het eerst met de auto en twee kinderen  op vakantie in Italië. Natuurlijk waren we er wel eens eerder op uit geweest, maar nog niet zo ver weg en zo lang. Meestal was het gewoon een weekje. Terwijl ik aan het pakken was, verbaasde ik me over de hoeveelheid spulletjes die we mee moesten nemen. We hadden, omdat ik zwanger was van de derde, al een grotere auto aangeschaft. Maar nog had ik het gevoel alsof we ruimte tekort kwamen. Gelukkig is het ruimtelijk inzicht van manlief een stuk beter dan de mijne en werd de auto praktisch volgeladen.  Ik dacht alleen maar: oké, de auto zit bomvol met spullen voor een vakantie met twee kinderen. Hoe doen we dat dan volgend jaar als de derde er is en daar van alles voor mee moet? Inclusief de kinderwagen!

Voor het eerst in gebruik

Een maand geleden was het dan zo ver. De reis naar Italië zou wederom plaatsvinden. Alhoewel manlief er heilig van overtuigd was, dat alles in de auto zou passen, heb ik toch mijn zin doorgedreven en hebben we een dakkoffer aangeschaft. Heerlijk burgerlijk, maar oh zo ideaal.  We hadden echt ineens zoveel bagageruimte extra. We konden zelfs onderweg makkelijk bij de koffers (wat wel handig is als je schone kleren nodig hebt door wagenziekte), omdat de achterbak niet afgeladen vol zat.  Ik was echt verbaasd hoeveel je kwijt kan in een dakkoffer. Wij hadden er kratjes met boeken, etenswaren en andere benodigdheden in gedaan. Ook de handdoeken, zwemspullen en losse schoenen konden we er in kwijt.  Daardoor hadden we in de achterbak alleen nog maar de koffers, de kinderwagen, het campingbedje en een tas met babyspulletjes liggen. Dit was ook wel fijner voor tijdens het rijden, want we hadden hierdoor uitstekend door de achterruit.  Mocht het nog niet duidelijk zijn, een dakkoffer is stiekem eigenlijk wel heel erg fijn.

Het kiezen van een dakkoffer is nog wel een flinke opgave. Naast het ding zelf heb je waarschijnlijk ook nog dragers nodig waar er ook weer verschillende keuzes in zijn.  Het een en ander is natuurlijk ook weer afhankelijk van je budget.  Lastig allemaal hè? Misschien dat onze overwegingen je een handje op weg kunnen helpen. 

De dakkoffer

Deze komt echt in alle soorten en maten. Wij hebben er eentje van Thule uitgekozen, omdat als toch zo’n ding aanschaft je beter gelijk voor het beste kan gaan. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, wat wil je er mee gaan doen? Wij hebben gekozen voor de twee meter variant, omdat we het ook willen gebruiken op wintersport. Het is dus belangrijk dat de ski’s er ook met gemak ik zouden passen. En het liefst de skischoenen ook nog erbij. Eigenlijk wilden we het gewoon optimaal vol proppen, dus hebben we ook gelet op het gewicht dat er in kan.  Verder had het onze voorkeur dat de bak aan twee kanten open zou kunnen. Alles bij elkaar genomen kwamen we uit op de Thule Motion XT XL:

  • Geoptimaliseerd design voor efficiënt ruimtegebruik, goede aerodynamica en perfecte pasvorm op het voertuig
  • Makkelijk te monteren dankzij extra breed, voorgemonteerd PowerClick-snelmontagesysteem. De geïntegreerde krachtindicator ‘klikt’ wanneer de laadbak correct is geplaatst, zodat een snelle en stevige plaatsing verzekerd is
  • Gemakkelijk te openen en te sluiten onder alle omstandigheden dankzij de handgrepen met goede grip aan de buitenkant en ondersteunende dekselopeners
  • SlideLock-systeem met gescheiden sluit- en openingsfuncties sluit het deksel automatisch af en geeft aan wanneer de bak veilig is gesloten
  • Volledige toegang tot de kofferbak met minimale kans op aanraking met de laadbak, dankzij de voorwaartse positie op het autodak

De dragers

Als je eenmaal een dakkoffer gekozen hebt, is de volgende stap de bijpassende dakdragers te vinden. Niet alle dragers zijn namelijk geschikt voor je auto. Check dus eerst even welk systeem je nodig hebt. Op de website van Thule kan je eenvoudig nagaan welke dragers bij je voertuig en koffer horen. Wij zelf hebben vervolgens ook nog eens gekozen voor de aerodynamische variant. We wilden zo namelijk min mogelijk “last” hebben van de koffer op het dak en een fluitend geluid tegen gaan.

Het is een flinke uitgave, maar zo dubbel en dwars waard. Het is ongelooflijk hoeveel er in zo’n dakkoffer kan. Tip: koop er ook gelijk een hoes bij. Zo kan je het goed beschermd opbergen (als je de ruimte daarvoor hebt).