Het is zo ver, de periode waar geen enkele ouder naar uit kijkt. De tandjes beginnen door te komen! Waarom de natuur heeft besloten dat dit met zoveel pijn en ongemakken gepaard moet gaan, begrijp ik echt niet. Dat het pijn doet als de tandjes door het tandvlees gaan, snap ik nog enigszins. Maar waarom is het nodig dat een baby ook vervolgens hele nare spuitluiers krijgt? Die arme billetjes hebben het maar zwaar te verduren door die rottanden. Luieruitslag is gewoon heel naar. (Dit zijn andere oorzaken voor luieruitslag).

Dit hielp bij ons tegen luieruitslag

Op dit moment lijkt het hier nog wel mee te vallen. Alhoewel het wel lijkt alsof het hele gebit in één keer doorkomt. Het grootste ongemak nu is de hoeveelheid aan kwijlen, de enorme knaagbehoefte en de pijn aan het tandvlees. Het is nu het wachten op de spuitluiers. Bij de middelste waren deze zo erg, dat het vel letterlijk van haar billetjes af was en ze gewoon daar bloedde. Dan breekt je moeders hart hoor! Gelukkig weet ik nu beter wat ik er aan kan doen als het bij de baby ook zo erg wordt. Goede tips moet je altijd delen, dus hierbij ook mijn goedbedoelde adviezen bij kapotte billetjes (dus niet persé van het doorkomen van tandjes):

  • Geef de billen de vrijheid! Zolang je kind nog klein is en nog niet draait, kan je hem / haar prima met ontbloot onderlichaampje op een kraammatje of handdoek laten liggen. Zonder luier broeit het  minder en geneest het sneller.
  • Zorg dat de de billetjes goed droog zijn. Dep het af als je natte doekjes hebt gebruikt. Mijn moeder zette vroeger de föhn op ons achterwerkje. Het helpt wel, maar de warmte is niet echt comfortabel voor de baby.
  • Ik kreeg als advies om in plaats van babytalkpoeder maizena te gebruiken bij luieruitslag. Ik heb het zelf nooit gedaan, omdat ik ook van anderen hoorde dat het de kans op schimmels vergoot. Dan maar liever wat extra uitgeven aan goede poeder geschikt voor kleintjes.
  • Let op bij het gebruik van een billenzalf. Het wordt aangeraden alleen de zalfjes met zinkoxide erin te gebruiken. Andere middeltjes lijken te werken, maar zijn eigenlijk weekmakers. Het maakt de huid dus alleen maar kwetsbaarder.
  • De massage olie van de Kruidvat bleek wonderbaarlijk genoeg ook heel goed verzachtend en helend te werken.
  • Indien al het bovenstaande niet werkt is een tubetje micronazol de uitkomst. Dit is zalfje is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en werkt echt fantastisch. En dat zelfs binnen 24 uur!

Dit waren mijn tips tegen luieruitslag. Mocht je nog een goede aanvulling hebben, hoor ik het graag!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock