Ben je op zoek naar een zorgverzekering passend bij jou? Dan is dit niet altijd eenvoudig. Met een groot aantal verschillende verzekeringen en andere dekkingen kan het zomaar zijn dat je een verkeerde keuze maakt. Terwijl het juist zo belangrijk is om een keuze te maken die volledig bij je past. Maar hoe zorg je dan dat je jezelf door alle documenten, polissen en premies worstelt en een keuze maakt waar je voor langere tijd van kan profiteren? Onderstaande informatie voorkomt dat je in het volgende jaar weer een andere verzekering af moet sluiten. 

Jouw eigen behoeften op een rij 

Om een passende zorgverzekering te vinden moet je eerst jouw eigen behoeften goed voor ogen hebben. Iedereen is verschillend en ieder lichaam werkt ook op een geheel andere manier. Het kan daarom zomaar zijn dat jij geheel andere behoeften hebt dan iemand anders in de familie. Neem even de tijd om na te denken over je gezondheidstoestand, je levensstijl en je toekomstplannen. Als je regelmatig een dokter bezoekt, heb je een geheel andere verzekering nodig dan wanneer je volledig gezond bent. Als je alles op een rij zet, kan je gerichter kijken naar de mogelijke dekkingen en extra opties. 

Dekkingen die bij de behoeften passen 

Heb je de behoeften goed voor ogen? Dan moet je naar de dekking kijken die hier het beste bij aansluit. De verzekering kan veel dekken, maar er vallen altijd zaken buiten. De basisverzekering omvat uitsluitend het hoognodige, zoals een doktersbezoek. Als je vaak naar de fysiotherapeut gaat of problemen hebt met jouw tanden, dan zijn aanvullende opties beschikbaar. Door een goede vergelijking te maken, voorkom je dat je details over het hoofd ziet en uiteindelijk niet alles vergoed krijgt voor de behandelingen die je ondergaat. 

De kosten van de verzekering

En hoe zit het eigenlijk met de premies? Hoewel geldzaken niet het meest interessante onderwerp is om over te praten, moet je wel kijken naar de premie waar je maandelijks rekening mee moet houden. De basisverzekering Univé brengt de laagste kosten met zich mee. Afhankelijk van de hoogte van jouw eigen risico kan de premie veranderen. Ook jouw leeftijd, medische geschiedenis en geslacht spelen een rol. Zorg dat je een premie vindt die binnen jouw maandlasten past en waarbij je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Zo maak je het financiële plaatje ook compleet. 

De vrijheid tot keuzes

Het fijne aan de zorgverzekeringen in ons land is dat je de vrijheid hebt om zelf keuzes te maken. De basis is voor iedereen hetzelfde, maar van daaruit kan je de aanvullende opties en extra’s toevoegen. Een andere vrijheid is de keuze voor de zorgverleners. Sommige verzekeraars werken uitsluitend samen met bepaalde locaties, terwijl andere jou weer veel meer vrijheid geven. Heb je hier behoefte aan? Dan moet je hierop letten in de polisvoorwaarden. Door alles goed door te nemen, weet je zeker dat je een keuze maakt die voor langere tijd bij je past. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock