Gore nagelranden, hoe vaak zie je kleine kinderen daar niet mee rondlopen. Ook mijn meisjes hebben vaak genoeg ranzige vingertoppen gehad, maar sinds ik weet wat de gevolgen van vieze nagels kunnen zijn, probeer ik ze toch enigszins schoon te houden. Het is namelijk niet alleen een ranzig gezicht, er kunnen ook nare dingen door gebeuren zoals aarswormen en krentenbaard. En al helemaal in de zomertijd!

Aarswormen

De zomertijd betekent veel buiten spelen en dus ook in zandbakken. Helaas is dat ook de plek waar veel vieze beestjes in leven en al helemaal als de zandhoop  niet afgesloten wordt ‘s-avonds. Dan wordt het wel eens een enorme kattenbak. Als je kind graag in de zandbak speelt, krijgt het geheid wat viezigheid onder de nageltjes. In dit vuil kunnen weer eitjes van aarswormen zitten. Daarna is het slechts een kwestie van eten aanraken of vingertjes in de mond met vieze nagels en de besmetting is daar. De krioelende beestjes zijn verder onschuldig, maar je kan er wel behoorlijk last van hebben. Gelukkig kom je er snel en gemakkelijk vanaf, maar liever heb je ze gewoon niet. Meer hier over weten?

Krentenbaard

Vieze nagels kunnen ook krentenbaard veroorzaken. Ik wist dat dus oprecht niet tot een paar weken geleden. Ik kende het alleen als een ziekte dat wel eens heerst op het kinderdagverblijf. Maar waardoor het kwam, wist ik eigenlijk niet. Krentenbaard is dus een besmettelijke ontsteking van de huid, veroorzaakt door een bacterie. Het ontstaat doordat een bacterie komt op een op een plekje waar de huid al beschadigd is zoals bijvoorbeeld een schaafplek of bij eczeem. Maar wist je dat het open krabben van een muggenbult ook krentenbaard kan veroorzaken?  Er hoeft alleen maar wat vuil onder de nageltjes te zitten en het leed is al snel gedaan. En met de hoeveelheid muggen dezer dagen, is er een grotere kans op een uitbraak van deze ellende. Voor meer informatie over krentenbaard kan je terecht bij het RIVM.

Zowel de aarswormen en krentenbaard zijn zeer besmettelijk en kan je dus beter niet negeren. Een simpel pilletje of zalf kan het gelukkig wel verhelpen. Maar  zoals altijd is voorkomen beter genezen, dus houd gewoon de kindernageltjes kort en schoon. Weg met de vieze nagels!