Als het om kantoorbenodigdheden gaat, zijn er weinig dingen die de harten van scholieren sneller laten kloppen dan… ringbanden! Ja, je leest het goed. Die ogenschijnlijk gewone, alledaagse mappen met ringen hebben een speciale plaats in onze deugdelijke harten veroverd. In elke fase van ons schoolleven zochten we een toepasselijke nieuwe multomap uit, die je na een jaar echt weer wilde vervangen (maar vaak nog niet mocht van je ouders omdat de “oude” nog prima functioneerde). Laten we eens graven in de fascinerende wereld van ringmappen, en ontdekken waarom ze veel meer zijn dan slechts een stukje schoolbenodigdheden.

Je eerste ringband

Stel je dit voor: het is je eerste dag op school in groep 3. Je zit vol enthousiasme en nervositeit, en je loopt de boekhandel (vroeger ook wel de V&D campus) binnen om je arsenaal aan schoolbenodigdheden te vergaren. En daar, tussen stapels saaie schriftjes en plakkerige notitieblokken, zie je het: de perfecte ringband. Het is als liefde op het eerste gezicht. Die mooie, glanzende ringen, dat stevige kaftmateriaal met het vrolijke pratoontje – het is moeilijk om niet meteen verliefd te worden.

De superhelden van school

Als het gaat om het organiseren van documenten, zijn ringbanden als superhelden van school. Ze hebben de kracht om willekeurige stapels huiswerk te transformeren in geordend en overzichtelijk en daarmee een betere planning. Met een simpele klik van de ringen kunnen ze wekelijks huiswerk toevoegen of verwijderen, alsof ze bezig zijn met een magische truc. En als je er genoeg van hebt, kunnen ze zelfs worden gestapeld tot torens die je boven het hoofd uitstijgen – een indrukwekkend zicht in elke puberkamer.

Een multifunctionele kunstenaar

Een ordner is niet alleen een saaie opslagplaats voor papierwerk. Nee, ze zijn ware kunstenaars op het gebied van multifunctionaliteit. Ze kunnen worden omgetoverd tot notebooks, receptenboeken, of zelfs een plek om de favoriete Pokémon-kaarten in te bewaren. Het is als een canvas waarop je je creativiteit kunt botvieren. Je kunt zelfs je ringbanden versieren met stickers, glitter, en pailletten, omdat elke goede superheld een beetje bling verdient.

Je hele leven door

Ringbanden, ordners of multomappen. Drie verschillende benamingen voor hetzelfde geniale product. Een item dat bij geen enkele puber kan en mag ontbreken. Onmisbaar voor de eerste huiswerkverzameling op de lagere en een must op de middelbare school. Met de juiste tabbladen kan je vaak volstaan met één exemplaar, maar het is natuurlijk leuker om er meerdere te hebben. Als mama gebruik je ze gewoon weer opnieuw. Voor elk kind een eigen ordner met daarin de belangrijke papieren. Kortom, je hele leven lang maak je gebruik van multomappen, dus zorg wel dat je exemplaren in huis die wat langer mee gaan. Want een beetje aan het milieu denken kan nooit kwaad.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock