Peutermasturbatie


Ja, je leest het goed. Er staat peutermasturbatie. Ik had er wel eens van gehoord, maar was eigenlijk vergeten dat het bestond. Het is iets waar eigenlijk weinig over gesproken wordt. Ik weet niet of dat komt doordat ouders zich schamen of dat andere mensen er een mening over hebben. Het is ook wel apart om mee te maken. Het kan zo rond het derde levensjaar beginnen en aanhouden tot het kind een jaar of zeven is. Niet elk kind zal deze drang hebben en de duur kan ook variëren. Over het algemeen eindigt het vanzelf.

Hoe herken je het?

  • Je kind is sterk geïnteresseerd in zijn of haar geslachtsdeel.
  • Je kind neemt specifieke lichaamshoudingen aan zodat de onderkant gestimuleerd kan worden. (Denk bijvoorbeeld een pose zoals een hondje een kussen berijdt.)
  • Je kind gaat sneller ademen, zweten en loopt rood aan tijdens het betasten. Soms kunnen kinderen ook aangeven of ze al klaar zijn of niet.

Het lijkt me best lastig als ouder wanneer je kind opeens in het openbaar gaat masturberen. Ik denk dat heel veel mensen zich dan geen houding weten te geven. Maar wees nou eerlijk, het is toch fijn als je bij je geslachtsdeel gestimuleerd wordt? Waarom zou dat voor een peuter anders zijn? Hoe vervelend het ook is, het is een fase waar ze doorheen moeten. Het betekent niet dat er iets mis is met het kind of dat het op seksueel gebied later problemen zal krijgen. Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de peuters masturbeert? En toch hoor je er weinig over en hoe er mee om te gaan.

Ik ben dus op onderzoek uit geweest en ben het volgende tegengekomen. Als je kind ineens veel gaat masturberen wees dan niet boos of straffend. Hierdoor kan het lijken alsof masturbatie fout is en dat is het uiteraard niet. Probeer uit te leggen dat dat gefriemel niet erg is, maar dat hij/zij dat beter in het kamertje thuis kan doen. Mocht je kind het nog niet begrijpen is een afleiding ,met een speelgoed of een spelletje ook een manier om hem/haar uit het momentje te halen.

Hoe dan ook, het is geen schande om iets om je voor te schamen en wat mij betreft zou het best wat bekender worden gemaakt onder ouders. Scheelt een hoop kopzorgen, lijkt me. Dus zeg het voort!

Als je meer informatie wil over peutermasturbatie kan ik je deze site aanraden.

 

 

Facebook Comments