kind onder koude douche

Is het kindermishandeling of niet?

Als je je kind onder de koude douche zet, is dat dan kindermishandeling? Waar ik deze straf zelf ook ooit onderging en er niets aan overhield, lijken de meningen verdeeld. Daarom besloot ik uit te zoeken hoe het nu zit. Valt het zetten van je kind onder een koude douche inderdaad al onder de noemer kindermishandeling? Waarom doen ouders dit? En wat zijn (vriendelijkere) alternatieven? 

Kind onder de koude douche: is dat kindermishandeling?

Mijn ervaring

Op zich was ik niet een heel vervelend kind toen ik klein was.  Natuurlijk had ook ik mijn driftbuien en gilde ik de boel bij elkaar, maar de grenzen van mijn ouders waren duidelijk en ik ging er zelden over heen (Dat heb ik bewaard voor en ingehaald in mijn pubertijd). Hoe de peuters en kleuters van tegenwoordig tegen hun ouders praten of reageren hoefde ik vroeger niet in mijn hoofd te halen. Dramatisch op de grond liggen in de supermarkt heb ik ook nooit gedaan. Ik denk dat mijn ouders mij gelijk buiten hadden gezet, want toen kon dat nog. Wat mij wel heel goed is bijgebleven is de koude douche. Mijn ouders hebben mij als kind twee keer met kleren en al onder de koude douche gezet. Ik was namelijk zo hysterisch dat ze niet meer tot mij konden doordringen. De koude douche doorbrak mijn bui / razernij. Daarna was het benoemen ervan al voldoende om mij te kalmeren.

Waarom kiezen sommige ouders ervoor hun kind onder de koude douche te zetten?

Je koelt je kind letterlijk af onder de douche. In bepaalde gevallen, zoals bij mij vroeger dus het geval was, zit je peuter of kleuter in zo’n heftige woedeaanval dat je nauwelijks of niet kunt doordringen. Zo’n koude douche stopt de razernij soms, waarna je alles kunt uitpraten. Uiteraard verliest het zijn effect zodra het een middel wordt dat je vaker inzet, maar voor een keer kan het net die razernij doorbreken.  

In gesprek: je kleuter onder de koude douche zetten is kindermishandeling en een aantekening bij Jeugdzorg

Gisteren was ik met Sanne bij balletles waar één van de kindjes uit haar groep een extreem hysterische driftbui kreeg. Gillend, krijsend en schoppend lag ze op de grond. Haar arme moeder kreeg haar niet uit haar tirade. Het duurde heel lang voordat het kind enigszins gekalmeerd was. Na de les raakte ik in gesprek met de betreffende ouder. Ze vertelde me dat wat ik nu aanschouwd had nog peanuts was met vergeleken hoe het er thuis wel eens aan toe ging. Toen ik haar vroeg of ze wel eens een koude douche overwogen had mengde een andere ouder zich in het gesprek: “Ik werk bij Jeugdzorg. Als iemand zijn of haar kind met kleren aan onder de koude douche zet zou ik een aantekening maken in diens dossier. Het is kindermishandeling!”

koude douche kindermishandeling
Afbeelding: Shutterstock

Is dit daadwerkelijk kindermishandeling?

Wanneer is iets kindermishandeling?

De officiële definitie van kindermishandeling, zoals omschreven in de Jeugdwet

Elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief opdringen, waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel. 

Welke effecten heeft de koude douche op je kind?

Hoewel het zetten van je kind onder een koude douche niet zozeer wordt benoemd als kindermishandeling, kleven er wel nadelen aan volgens dit artikel in De Volkskrant. Zo zou de koude temperatuur slecht zijn voor de gezondheid en houden sommige kinderen er een zodanige schrikreactie aan over dat ze bang worden voor de douche. 

Conclusie: is het zetten van je kind onder de koude douche echt kindermishandeling?

Of het zetten van je (jonge) kind onder een koude douche daadwerkelijk onder kindermishandeling valt, kan je dus niet per definitie zeggen. Dat ligt aan meerdere factoren: in welke staat je zelf verkeert als je je kind onder die koude douche zet, hoe je kind het ervaart, maar vooral ook of het een vaker voorkomend middel is dat je inzet. Een enkele keer hoeft, zoals uit mijn situatie blijkt, helemaal niet te leiden tot traumatische herinneringen. Daarmee pleit ik niet om dit middel in te zetten, maar vind ik de stelling die de dame nam in ons gesprek op de balletschool wel heel zwart-wit. In ons geval was het niet bedoeld als straf, maar om me uit de situatie te halen. Dat is toch anders? 

Alternatieven voor de koude douche

Om nu te zeggen dat je een kind streng moet toespreken, vind ik persoonlijk te kort door de bocht. Soms zit je peuter of kleuter in een gigantische driftbui en daar zijn ze niet altijd uit te halen met een strenge toon. Was het maar zo makkelijk. Als je de koude douche echter te hartvochtig vindt, zijn er ook andere alternatieven: 

 • Beiden fysiek afstand nemen (in de kamer zetten of op de trap tot je allebei weer gekalmeerd bent). 
 • Benoem hetgeen dat je kind dwars zit, soms is erkenning al een stap in de goede richting
 • Ga de discussie in geen geval aan: die win je nu toch niet, hou je antwoorden kort en duidelijk
 • Gebruik een washandje met koud water en was zacht het gezicht

Wat je in elk geval altijd moet doen, is het bewaken van je eigen grenzen. Niets vergt uiteindelijk zoveel energie en zelfbeheersing van je dan een driftig kind dat niet meer bij zinnen te brengen lijkt. 

Lees ook over peutermasturbatie

kind onder koude douche

Meer weten over Miriam? Klik dan hier.

Uitgelichte afbeelding: shutterstock

17 thoughts on “Is het kindermishandeling of niet?

 • Nou ik ben ook een x onder de koude douche gezet, omdat ik stiekum slootje was gaan springen en er natuurlijk in was gevallen, daarna nooit meer gedaan! Ik denk dat ik mijn kinderen niet onder de koude douche zou zetten maar een washandje koud in het gezicht geven is misschien ook voldoende! Ik heb er in ieder geval niks van geleden!

 • Toen wij jong waren ging het allemaal heel anders. Je kreeg gewoon een flink pak op je broek en dat was toen gewoon. Onder de koude douche ben ik ook weleens gezet en ik heb ook weleens een stuk naast de auto moeten lopen, omdat we zaten te klieren. Tegenwoordig mogen al deze straffen niet meer, al denk ik niet dat wij er slechter van zijn geworden of er trauma’s van hebben. Kindermishandeling valt bij mij onder de categorie die schade kan aanrichten, of ouders die slaan om gemeen te zijn.

 • Nee hoor. Als je echt niet kan doordringen bij je kind of het gedrag kan doorbreken. Wij hebben het nog niet hoeven toepassen bij onze oudste…maar haar wel een keer buiten gezet in de tuin (fris maar droog) omdat er geen land te bezeilen was met haar en ze bleef gillen om haar zin. het ligt echt aan de situatie.
  Ik probeer het nu voor te zijn zo’n bui. hij bouwt zich op en er ligt vaak iets anders aan ten grondslag. En dat iets kan al heel lang klein spelen maar bij haar zich groot en ombewust opbouwen.

 • Ik ken het niet vanuit mijn eigen opvoeding. Wat ik wel zie tegenwoordig is dat kinderen gewoon niet allemaal leren van zalvende stemmen, positief commentaar en de zachte hand.

  Ik zou die koude douche zelf niet gebruiken, omdat ik vind dat het eigenlijk een zwaktebod is. Andere kant, kinderen kunnen behoorlijk hysterisch zijn. Snap best dat sommige ouders er wel voor kiezen. Zij vinden het misschien niks hoe ik het aanpak. Mishandeling gaat voor mij iig een stuk verder dan dit.

 • Als je niet tot je kind kan doordringen en je gebruikt het niet altijd en niet als straf, dan kan het toch geen kwaad. Ik ben absoluut niet voor kindermishandeling maar we slaan tegenwoordig wel een beetje door in wat er allemaal niet mag.
  Dus nee die koude douche kan zeker geen kwaad en lijkt mij overdreven om door een jeugdzorg opgenomen te worden in het dossier

 • Zeker een mevrouw zonder eigen kinderen. Ik vind dat wel een erg stellige opmerking, helemaal van iemand bij Jeugdzorg. Je zou toch denken dat zij wel wat nuances in een verhaal kunnen brengen en dat een keer onder de koude douche niet meteen kindermishandeling is. Ik beken schuld, Toen mijn oudste dagelijks te laat was voor de WC en naast de WC in haar broek plaste, heb ik 1x haar billen gewassen met een koude douche. Het probleem was meteen verholpen. Ook mijn veel jongere zusje heb ik zo wel eens uit een driftbui gehaald, Ik denk echt niet dat beide daar nu slechter van geworden zijn. Wat ze wel hebben geleerd is dat het soms bij ouders niet alleen bij dreigen blijft 🙂

 • Ik vind het ook wel extreem, maar als het een keer gebeurt uit onmacht snap ik het wel. Ik moest meteen denken aan een kinderyoga filmpje waarbij baby’s huilend alle kanten op werden geslingerd en dat moest dan goed zijn voor ze. Ik vond het eerder dichtbij kindermishandeling komen :/

 • als driftbuien buiten extreem proportioneel werden heb ik wel eens gebruik gemaakt van de “koude douche-methode” het duurt slechts enkele seconden en ze zijn direct rustig. In de bezinningsperiode die daarna komt kun je de band direct herstellen en rustig communiceren. soms heb ik een of twee X gebruik van moeten maken. heb er nooit bij stilgestaan dit als kindermishandling te benoemen. wel als oudermishandeling, het kind gaat bewust te ver om zijn/haar zin door te drijven. daarna was dreigen al voldoende. mijn zoon toen hij een jaar of 7 was wel eens op school door een leerkracht opgesloten in een bezemkast. (oorzaak was een klasgenootje dat hem treiterde, en een leerkracht die niets met deze melding deed). volgens mij lopen ze meer schade op door onrechtvaardige behandeling, geestelijke intimidatie e.d.

 • Zo hier zit ik dan. Net weer een enorme driftbui om de oren gehad. Het ging maar om een luier verschonen. Maar goed dat ter zijde. Ik zat er erg aan te twijfelen dit ook te doen. Hij brak zijn hele bed af en was niet tot te orde te roepen. Dan lees ik de tips van een strafstoel of gewoon met je kind een gesprek aangaan en begin ik zelf te koken. Ik ben vroeger ook onder de koude douche gezet en herinner het me als de dag van gister. Niet als traumatisch maar weet nog precies wat er gebeurde. Enige waar ik bang voor ben is dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van onze 2 en half jarige peuter puber. Kindermishandeling? Nee absoluut niet. Maar mezelf er goed bij voelen absoluut ook niet….

 • Ik kreeg als kind een pak voor mijn billen als ik mijn ouders het bloed onder de nagels weg haalde ( zo zeg je dat toch?)
  Ben nog nooit onder een koude douche gezet, want die hadden we niet, anders was dat vast wel eens gebeurd.
  Goed bij de oren pakken hielp ook wel.
  Vroeger hadden ze niet zoveel op met de kinderziel.
  Mishandeld ben ik nooit en ben van billenkoek ook niet slechter geworden.
  Mijn kinderen hadden geen last van driftbuien en konden redelijk goed luisteren.
  Ik heb ze eigenlijk nooit streng hoeven straffen.
  Ze geloven mij niet, als ik dat vertel, maar het is echt waar. Zij zijn het al weer vergeten.

  Kindermishandeling, dat vind ik heel wat anders. Dat is het kind bewust pijn doen!
  En dat komt toch niet in je op!
  Mijn kleinkinderen zijn ook wel eens strontvervelend bij mij en als ze na de tweede keer niet luisteren en ophouden, dan dreig ik dat ik ze naar huis breng . En dat gebeurd dan ook.
  Mijn kleindochter is er zo eentje die je het bloed onder de nagels weg haalt.
  Kijk, van mijn kleinkinderen blijf ik af, want het komt niet in mij op om ze te straffen. Dat laat ik aan de ouders over.
  Die dame van de jeugdzorg, die was op dat moment ook fout bezig, zo’n uitspraak kun je melden! Waar bemoeid zij zich mee, laat zij zich bekommeren om werkelijke kindermishandeling.
  Er zijn tegenwoordig bijna geen ouders meer, die hun kind een corrigerende tik durven te geven, belachelijk vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.