Je kent het wel: de matrasbeschermer. Een onding dat je om je matras heen wikkelt, zodat deze (je raadt het al) beschermd wordt tegen onvrijwillig afgegeven lichaamsvocht. De twee meest bekende en logische redenen waarom je een vochtwerende matrasbeschermer kopen moet en deze altijd wel gebruiken kan, lees je hier.

Een matrasbeschermer tegen bedplassen

De eerste reden voor een matrasbeschermer kan iedereen wel zelf bedenken: het bedplassen. Zodra je met zindelijkheidstraining van het kind begint, moet je eigenlijk wel zo’n hoes om je matras heen doen. Anders kan je na aan paar nachten al afscheid nemen van je matras. Maar wist je dat bedplassen niet persé alleen door kinderen wordt gedaan? Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Wie heeft er nou nooit zo’n droom gehad, dat je heel nodig plassen moest. En het maar niet lukte ondanks dat je het probeerde? Heel soms is de drang en druk zo hoog, dat je droom werkelijkheid wordt en je wakker wordt van de eerste druppels die je lichaam verlaten. Eenmaal op gang is de stroom vaak moeilijk te stoppen. Een windje dat uiteindelijk geen windje is, kan ook funest voor je matras zijn. Dus ook voor de grote mensen is het raadzaam om nog altijd een matrasbeschermer te gebruiken.

Zwangerschap en kraamtijd

Het krijgen van een babytje is zo ontzettend leuk! Vooral ook met al die bijkomende klachten / verschijnselen. Zo is blaascontrole soms best een dingetje. Van te voren weet je niet dat je als zwangere en als kersverse moeder zo’n last kan hebben van urineverlies. Maar dat niet alleen! In de meeste kraampakketten wordt een zeiltje meegeleverd om je matras te beschermen tegen doorgebroken vliezen. Ik heb een weekje op zo’n zeiltje gelegen en het toen snel weggegooid. Wat is dat broeierig! Ik was helemaal aan mijn bed vastgeplakt en niet op een goede manier. Een normale, niet louter plastic, matrasbeschermer ligt dan echt zoveel fijner! Wel eentje die waterdicht is natuurlijk! Anders heeft het weinig zin. Als je dan bevallen bent, is het raadzaam om de matrasbeschermer er gewoon nog even op te laten. De eerste weken kan je namelijk excessief gaan zweten door al die hormonen! Een goede sessie sporten is er werkelijk niets bij. Dus ook dan is een extraatje om je matras heen geen overbodige luxe.

Waar moet je op letten?

Eigenlijk kan er niet veel mis gaan als je een matrasbeschermer wil aanschaffen. Voor mij is het vooral essentieel, dat het goed aansluit op de matras. Het moet ook op hete temperaturen gewassen worden (voor de hygiene). En ik moet het in de droger kunnen stoppen. Natuurlijk is het ook zeker wel belangrijk dat het waterdicht is, maar niet als plastic aanvoelt op de huid.