Een van de dingen die mij nooit verteld is, is de anti-aankleed-kussen-fase. Dit is een fase waarbij de dreumes of peuter weigert stil te liggen op het aankleed kussen tijdens het verschonen. Sanne kon zo erg worstelen, dat eigenlijk beide ouders nodig waren om haar in toom te houden. Op de momenten dat manlief niet thuis was legde ik haar dan maar op de grond. Zo zou ze in ieder geval niet naar beneden donderen.

De eerste keer dat Sanne in deze fase zat, schrok ik wel een beetje. Er spookten gelijk nare gedachten door mijn hoofd wat haar overkomen kon zijn, waardoor ze nu zo worstelde bij het verschonen. Vooral omdat het kinderdagverblijf dit niet herkende. Gelukkig had ik de ouders uit de baby’s-in-beeld-groep, die mij konden geruststellen met de mededeling dat ook hun kinderen het ondergingen. Ook een collega van mij vertelde mij dat zij haar zoon alleen samen met haar man in bedwang kon houden en dat het maar een fase was en ook weer over ging. Een kleine zoektocht op het internet bevestigde eveneens wat de anderen mij hadden verteld. Ook las ik dat deze fase naar alle waarschijnlijkheid nogmaals zou komen. Helaas was dat inderdaad zo. Sanne was toen wel al weer wat groter waardoor het haar in bedwang houden wat lastiger was. Ook nu ze bijna twee en een half jaar oud is, is ze nog steeds geen groot fan van het luier verschonen. Meestal roept ze dan heel hard dat ze niet gepoept heeft. Ik probeer haar dan uit te leggen, dat ook met plasluiers ze verschoond moet worden. Hopelijk is dit een teken dat ze snel zindelijk zal zijn zodra we er echt voor gaan.

Naast de anti aankleedkussen fase was er een tijdje dat verschonen niet gemakkelijk ging, omdat ze haar popje tussen haar benen legde. Ze had daar dan de grootste lol om. Een luier verwisselen werd er alleen niet makkelijker door. Ook toen vroegen wij ons af waar dat vandaan kwam, maar deze fase is weer voorbij gegaan. Toch had ik het op zich wel fijn gevonden als ik dit eerder geweten had. Dus voor al jullie papa’s en mama’s met jonge kinderen,  schrik niet als je peuter of dreumes ineens niet meer op het aankleed kussen wil blijven liggen en hard protesteert. Het is een fase en gaat gelukkig ook weer voorbij.