Ik weet het nog als de dag van gisteren. Sanne was tweeënhalf jaar oud en we hadden kraamvisite voor de geboorte van Veerle. Sanne kreeg een dramaqueen momentje en ging op de grond liggen verderop in de kamer. Uiteraard wel zo dat we haar nog net konden zien. Sterker nog, als wij opschoven en zij ons niet meer kon zien, verplaatste zij zich ook gewoon. Het had wel iets humoristisch. Gelukkig kon ons bezoek het wel herkennen van vroeger van hun eigen kinderen en ze stelden ons gerust met de woorden dat als Sanne drie zou zijn het ergste wel voorbij was. DUS NIET!!!!

Toen ik net zwanger was overlaadde mijn moeder mij met haar ruime ervaring in het moederschap en als eens spons heb ik het meeste in mij opgezogen. Niet dat ik alles van haar heb overgenomen, maar gehoord heb ik het wel. Zo vertelde zij ook dat wij als kind ongeveer een half jaar voordat we eindelijk naar school konden, uitermate vervelend werden. Het was alsof we toe waren aan de basisschool en meer uitgedaagd moesten worden. Ik hoopte stiekem, dat mijn moeder gewoon een tikkeltje overdreef totdat Sanne drieënhalf werd. Iedereen klaagt wel over die peuterpubertijd, maar persoonlijk vind ik die pre-kleuterpubertijd een stuk pittiger. Het is nu niet meer alleen vaak nee zeggen, het is nu op bijna alles afwijzend reageren: “Doe ik niet. Kan ik niet. Wil ik niet. Lust ik niet.” Dingen die ze normaal gesproken prima zelf kan doen, bijvoorbeeld haar sokken of schoenen aantrekken, worden dan ineens een groot drama en kan ze niet meer. Natuurlijk vertoont ze dit gedrag alleen thuis en is ze op het kinderdagverblijf allerschattigst en luistert ze uitstekend. Rebelleren doen we alleen tegen de ouders.

Toch is deze nieuwe fase ook wel weer leuk. Sanne wordt al een echte kleuter en we hebben de grootste lol en gesprekken samen. Ze begrijpt het ook steeds beter als we haar iets uitleggen en ze geniet ervan als ze iets nieuws ontdekt of zelf kan doen. Ons peutertje is er eigenlijk gewoon niet meer en we hebben er een heerlijke kleuter voor in de plaats gekregen. Met alle opstand die daarbij hoort ;-).