Van mijn omgeving hoorde ik dat iedereen centjes over hield in (en door) de intelligente Lockdown. Ik begrijp dat wel hoor. Minder uit eten en minder terrasje. Zelfs minder winkelen! Alhoewel ik dat laatste gewoon rustig online voortzette. Op zich waren onze uitgaven echt wel minder dan in het oude “normale” leven, maar toch hebben we ook flinke kosten voor onze kiezen gehad. We moesten namelijk ineens een printer aanschaffen.

Niet eerder echt een printer nodig gehad

Jarenlang hebben we het weten te redden zonder een printer. Het is ook niet dat wij nou ontzettend veel af te drukken hebben of zo. Soms moest er iets geprint worden en dan deden we dat op het werk. Als het enorme spoed had en ik niet op kantoor was, keek ik wel eens mijn buurvrouw heel lief aan. Of ik belde mijn moeder. Maar ja, door de Corona was kantoor geen optie meer. En om nou mijn buren de hele tijd lastig te vallen, vond ik ook wel een dingetje. Want ineens moest er veel meer geprint worden dan voorheen. Onder andere het huiswerk van de kinderen, maar ook hun vermaak vereiste de nodige afdrukken. Het werd dus tijd dat we een eigen printer in huis haalde. En manlief kennende, vergde dat eerst een uitgebreid onderzoek naar wat we wilden en zou het niet een klein flutapparaatje worden. Zo werd het dan ook ineens een flinke uitgave.

Toner of laserprinter?

De eerste vraag bij de aanschaf van een nieuwe printer die je jezelf moet stellen is of je er eentje met toners of een laserprinter wil. Om die vraag te beantwoorden moet je weten wat je allemaal printen wil. Als het puur om tekstdocumenten gaat, is een laserprinter vaak mooier en praktischer. Het drukt op hogere snelheid af met een ook een hogere resolutie. Ook zijn de kosten per pagina lager dan bij een inkjetprinter. Maar als je ook graag foto’s wil afdrukken is dit apparaat weer minder geschikt. Je kan er namelijk geen fotopapier in stoppen, omdat de afdruk niet goed hecht op een glad oppervlak. Bovendien is de kwaliteit van de fotoprint bij de inkjet echt vele malen beter dan bij een laserprinter. Als je denkt veel kleur te zullen gebruiken, is een toner variant dus een betere keuze.

Verdere opties?

Als je eenmaal gekozen hebt tussen een inkjet- en een laserprinter, kun je kijken naar de andere opties mogelijkheden. Wij zelf hebben nu een apparaat aangeschaft waar je naast kleuren- ook een zwart toner in kan doen. Het scheelt dan in inktverbruik als je niet alle kleuren ervoor hoeft te gebruiken. Ook hebben wij gekozen voor een draadloze printer. Natuurlijk is het wel aangesloten op het lichtnet, maar de printopdrachten gaan via de wifi. Zo kunnen wij met onze mobiel ook afdrukken. Waar wij ook voor hebben gekozen is de mogelijkheid tot scannen en kopiëren van documenten. Allemaal extra opties waardoor het best een flink ding is geworden. Maar wat ben ik blij dat we nu zelf kunnen printen! De kinderen zijn er ook bijzonder blij mee, want mama kan nu eindeloos kleurplaten produceren. Achteraf denk ik echt dat we misschien gewoon eerder een printer hadden moeten aanschaffen. Oh well…