Wij hebben al geruime tijd een vermoeden dat ons kleine meisje op dit moment niet zo heel goed hoort. Dit zal nader onderzocht worden (hierover binnenkort meer), maar in de tussentijd wil je toch enigszins met elkaar communiceren. Nou kunnen we natuurlijk gewoon de hele tijd heel hard naar haar schreeuwen, maar eerlijk gezegd denk ik dat niemand daar blij van wordt. Bovendien lijkt ze ook vaak gewoon oostindisch doof, dus dan kan je je volume omhoog gooien wat je wilt, maar helpen doet het niet. Tijd dus voor andere manieren van communiceren!

De fysiotherapeut van onze kleine dame is zo nu en dan gebaren met haar aan het oefenen. Het is de bedoeling dat wij als ouders het ook leren, maar het is nog knap lastig. Inmiddels weet ik hoe ik “nog een keer” moet uitbeelden. De andere gebaren moet ik nog leren. Maar ja, als je één keer per week het aanschouwt leer je niet snel wat bij. Hartstikke leuk, maar echt opschieten doet het niet. En dan te bedenken dat er wereldwijd 32 miljoen dove kinderen rondlopen! We hebben natuurlijk de hoop dat het allemaal nog goed komt met het gehoor van onze mini, maar in de tussentijd doen we hard ons best om een extra taal te leren. De gebarentaal.

Oefening baart kunst

Ik weet uit ervaring dat je pas echt een andere taal kan leren door het gewoon daadwerkelijk te gebruiken. In dat kader is de nieuw ontwikkelde app StorySign van KPN en Huawei echt een ware uitkomst. Kortweg komt het er op neer, dat men een boek kiest in de app StorySign en dat de woorden uit het betreffende boek in gebarentaal omgezet wordt. Juist omdat je als ouder de woorden erbij hebt, gaan de gebaren veel meer leven. En dan is het de kunst om het gewoon zoveel en zo vaak mogelijk te herhalen.

Persoonlijk vind ik het heel bijzonder van Huawei dat ze deze app ontwikkeld hebben en fijn van KPN dat ze hier in mee gaat. Ik hoop oprecht dat het ook beschikbaar gesteld gaat worden voor alle andere telefoons en dat uiteindelijk alle ouders leren communiceren met hun kinderen. En geef nou toe, hoe leuk is het om het gewoon samen te leren? Wij zijn enthousiast!