Je kent het wel: je wilt vooruit. Verder in het leven. Om je heen zie je mensen die het leven hebben waar jij alleen maar van kunt dromen. En jij denkt alleen maar: hoe doen ze dat? Je bent zorgvuldig met je financiën, let goed op je uitgaven en toch kom je geen steek vooruit. Hoe doen die mensen dat? Zijn dit allemaal mensen die een lening afsluiten om dit te bekostigen of hebben ze een ander potje waardoor ze op die manier kunnen leven? En soms dringt dan ook die vraag zich aan jou op: hoeveel kan ik lenen zodat ik dat ook kan kopen? 

Maatschappelijke druk door social media

We leven in een wereld waarin je continu successen om je heen ziet. Op social media lijkt het niet op te kunnen. Iedereen lijkt de mooiste sieraden te hebben, in de mooiste auto te rijden en in een fantastisch gestyled huis te wonen. En ook al weten we dat wat we daar zien alleen maar de oppervlakte is, zet het je toch aan het denken. Waarom kan ik me dat niet veroorloven, waarom houd ik aan het einde van de maand zo weinig geld over? En toch is het belangrijk om je daardoor niet te laten leiden. Wat je ziet is vaak oppervlakkig en op de korte termijn gericht. En heel eerlijk: je ziet vaak niet dat achter deze mooie buitenkant ook problemen schuilgaan, zoals bijvoorbeeld problematische schulden.

Investeer in jezelf

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat je nou echt gelukkig maakt. En wat je eigen doelen zijn in het leven. Als je goed van jezelf weet waar je gelukkig van wordt en wat je energie geeft, dan kan je ook doelen voor jezelf gaan stellen. En als je die doelen helder hebt, ga dan eens na wat je ervoor nodig hebt om die te bereiken. Soms zit dat in kennis. Het volgen van een opleiding of een cursus bijvoorbeeld. Maar je zou ook kunnen aanbieden om stage te gaan lopen bij een bedrijf waar je graag zou willen werken, zodat je relevante werkervaring op doet.

Het financieren van je doelen

Heb je voor jezelf duidelijk wat je doelen zijn en wat je ervoor nodig hebt om die te bereiken, dan is het tijd voor de volgende stap. Je hebt natuurlijk niet altijd het geld om een cursus te doen of een opleiding te volgen. En die (onbetaalde) stage betekent dat je misschien tijdelijk even minder inkomsten hebt. In die gevallen zou een lening afsluiten wel een optie voor je kunnen zijn. Het is dan een investering in je toekomst, die zich later zeker gaat terugbetalen. De vraag: “Hoeveel kan ik lenen?” is in dat geval helemaal niet erg. Je maakt een bewuste keuze voor je toekomst en sluit geen lening af voor iets materieels waar je over een jaar geen plezier meer van hebt. Wees dus wijs: laat je niet leiden door korte termijn of sociale druk. Investeer in jezelf en in je toekomst!