Toen ik nog geen kinderen had, had ik nooit zoveel met pakjesavond. Logisch natuurlijk! En toen Chuck klein was deden we er ook niet echt iets mee. Op het kinderdagverblijf werd het wel gevierd, maar Chuck had altijd meer oog voor al het lekkers dan de Sint en zijn pieten. Van wie zou hij dat toch hebben?

Maar nu is hij ondertussen 5 jaar, en horen we hier thuis al een tijdje over Sint, over Spanje en over kadootjes. “Maar die komen alleen als ik echt heel lief ben, toch mama?” Hij weet het allemaal heel goed! 😉 En bij elk zakje kruidnoten, chocoladeletters, schuimpjes en ander zoetigheid dat we tegenkomen wordt er standaard gevraagd of hij het mee naar huis mag nemen. Waarbij Toby erachteraan roept: “Ik ook, mama! Lekker, hmmm” En Chuck roept dan slim dat ze dan echt samen gaan delen! Alle truken komen uit de trukendoos als ze samen iets willen hebben. Partners in crime! Meestal is het antwoord nee, en heel soms hebben ze mazzel.

Toen ben ik erover gaan brainstormen. Wat als ik nou een taart maak, waarin al het lekkers dat mijn kinderen graag willen eten te vinden is. En wat zijn nou echt 5-december-smaken? Amandelspijs, speculaas, chocolade, zoetigheid. Zo ben ik op mijn sinterklaasslof gekomen! Een heerlijke slof met amandelspijs erin verwerkt, daarbovenop een speculaascreme en dan helemaal los gaan met zoete versieringen! Hier thuis werd de taart goed ontvangen, alles werd zorgvuldig geproefd en gedeeld met elkaar. Ze kunnen het wel!

De ingrediënten:

Van de slof:
90 gram roomboter
75 gram witte basterdsuiker
Half ei
Snuf zout
Rasp van halve citroen
140 gram bloem
1 theelepelbakpoeder

Van de vulling:
75 gram spijs (Dr.Oetker)
Half ei

Van de topping:
125 ml slagroom
125 ml volle melk
25 gram custardpoeder
40 gram fijne kristalsuiker
half ei
speculaaskruiden naar smaak
taartversieringnaar keuze

Lees ook: All American XL muffins

Zo maak je het

Voor deze taartheb ik een sloffenring gebruikt. Als je dit niet in huis hebt kun je ook gewooneen kleine springvorm gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter, suiker, ei, zout en rasp in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de bloem en bakpoeder toe en meng tot een deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een uur in de koelkast rusten.

Ondertussen kun je aan de slag met de banketbakkersroom voor de topping, want deze moet volledig afkoelen.  Zet alvast een bord klaar, en leg wat vershoudfolie op het aanrecht. Doe het ei met de helft van de suiker in een kom en klop het los met een garde. Voeg daarna een klein beetje van de melk en de custardpoeder toe en roer dit goed door. De rest van de melk doe je samen met de andere helft van de suiker in een steelpannetje en laat je net niet koken. Zet het vuur laag en voeg het eimengsel bij de verhitte melk. Nu moet je gelijk gaan roeren! En ondertussen goed opletten, want het wordt nu snel een dikker mengsel. Zodra het op vla begint te lijken mag de pan van het vuur en stort je de banketbakkersroom op het bord. Leg de vershoudfolie erbovenop en plaats het bord in de koelkast totdat de banketbakkersroom volledig is afgekoeld.

Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier je deeg op. Rol het deeg uit met een deegroller tot het deeg een cm dik is, en steek met een sloffenring de bodem uit. Haal de rest van het deeg weg, dit heb je niet meer nodig. De sloffenring moet om het deeg blijven zitten.

Kneed met je handen het spijs en ei in een kommetje goed door en verdeel dit met een lepel over het deeg. Laat de buitenrand van het deeg spijsvrij.

Bak de slof in ongeveer 20 minuten goudbruin, blijf goed opletten! Verwijder daarna de sloffenring en laat de slof goed afkoelen.

Klopt de slagroom met een klein beetje suiker stijf. Voeg daarna beetje bij beetje de banketbakkersroom aan de slagroom toe en roer dit goed door. Nu voeg je elke keer een theelepel speculaaskruiden toe en roer je het goed door. Blijf proeven totdat jij het mengsel lekker naar speculaas vind smaken. De ene persoon vind een subtiele speculaassmaak lekker, en bij de ander mag het best overheersen. Smeer de speculaascreme uit op de slof met een lepel, of spuit het erop met een spuitzak.

En nu kun je je uitleven met de versieringen! Ik heb mijn slof versierd met kruidnoten, pepernoten, chocolademunten, schuimpjes, kleine chocoladeletters, borstplaat en amandelschaafsel.

Veel versierplezier, eet smakelijk en een fijne pakjesavond!