Vandaag heb ik een leuk bericht om te delen. Althans, dat vind ik dan. Er is namelijk iets heel bijzonder gebeurd en ik mag aan laten weten. Word je al nieuwsgierig? Het heeft allemaal te maken met een heel beroemd konijntje en een zeer bijzondere taal. Eentje die weinig mensen “spreken”.

Uit logeren gaan voor iedereen

Als je mij al wat langer volgt, weet je dat ik groot fan van Nijntje ben. We hebben inmiddels al meerdere boeken mogen ontvangen en nog steeds ben ik erg enthousiast over dit kleine konijntje. Maar nu sprong ik echt even een gat in de lucht. Iedereen kent geheid het boekje “Nijntje gaat logeren”. Het is één van de meest bekende uit de reeks. Sinds echt heel kort is deze opnieuw uitgebracht zin een hele speciale editie. Namelijk Nijntje gaat logeren in gebarentaal!!! Hoe gaaf is dat? Het boek is aanzienlijk groter dan de reguliere boekjes van Nijntje en voelt soort van glad aan. De pagina’s bestaat uit een linker- en een rechtergedeelte./ Terwijl je de letters van het verhaal aan de rechterkant leest, kan je aan de linkerkant de gebaren voor de woorden vinden en deze ook gelijk uitbeelden. Ik vind het zo ontzettend gaaf dat Mercis dit zo heeft uitgebracht en ik hoop oprecht dat er nog meer Nijntjes boeken zo “vertaald” gaan worden.

Nijntje gaat logeren in gebarentaal

Erkende gebaren in Nijntje gaat logeren in gebarentaal

De gebarenillustraties in Nijntje gaat logeren in gebarentaal zijn overigens gemaakt door Alex Stuifbergen, die zelf ook ervaring heeft met Nederlands met Gebaren. Zijn zoon zat op speciaal onderwijs en dankzij ondersteunende gebaren was zijn spraak daar langzaam op gang gekomen.Op verzoek van de juf destijds was Alex de basisemoties in gebaren gaan tekenen. Zo kon zijn zoon beter aangeven hoe hij zich voelde.” Die basisemoties bleken voor de rest van de klas ook heel goed te werken. Nu, zo’n twintig jaar later, heeft Alex bijna vierduizend gebaren voor het Nederlands Gebarencentrum gemaakt.

Laten we hopen dat er nog meer boeken op deze manier uitgegeven zullen worden. Prachtig initiatief van Mercis!

Nijntje gaat logeren in gebarentaal koop je ook bij de blauwe meneer.