Ik vind het heerlijk om te bakken en nieuwe dingen uit te proberen. Deze lekkere koek stond al een poos op mijn lijstje om te maken. Het ziet er zo lekker uit met een laag koek als bodem, een laag karamel in het midden en dan bovenop een chocoladelaag. Het ultieme koekje, naast ontbijtkoek, om te zondigen! Je kan het millionaires shortbread maken als plaatkoek, dus op de bakplaat van de oven. Dan heb je echt wel een stuk of 50 stukjes shortbread. Als je wat minder wil maken, gebruik dan een bakvorm van ongeveer 20×20 en halveer de ingrediënten.

Deze ingrediënten heb je nodig (voor een bakplaat vol 🙂 )

Voor de koekbodem
250 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
100 gram witte basterdsuiker
340 gram bloem
10 gram bakpoeder

Voor de karamel
1 blikje gecondenseerde melk
60 gram bruine basterdsuiker
120 gram ongezouten boter

Voor de chocoladelaag
400 gram melkchocola of pure chocola of gemengd

Zo maak je deze delicatesse

Verwarm de oven op 180 graden. Je begint met het maken van de koekbodem. Voeg de boter en suiker samen en klop het met een garde of met een mixer/keukenmachine totdat het romig is. Voeg de bloem toe en klop het door of laat de mixer zijn werk doen. Het deeg kan je nu uitrollen met een deegroller. Je kan dit doen op je aanrecht, zorg er dan voor dat er voldoende bloem onder het deeg, op het deeg en op de deegroller zit, anders gaat het plakken. Je kan er ook voor kiezen om het op de bakplaat uit te rollen. Rol het goed uit en zorg ervoor dat het overal ongeveer even dik is. Bak het dan ongeveer 12 minuten in de oven totdat het bruin wordt.

Als de koekbodem in de oven staat, ga je verder met de karamel. Doe de boter in een steelpan en laat het smelten. Voeg daarna de suiker toe en roer dit door de boter heen. Daarna voeg je het blikje gecondenseerde melk toe, je blijft roeren en je brengt het mengsel aan de kook. Het is belangrijk dat je blijft roeren, omdat het mengsel kan aankoeken/verbranden. Als het kookt, zet je het vuur laag en blijf je roeren tot dat het mengsel dikker wordt en een mooie lichte karamel krijgt. Je kan dan de karamel over de koekbodem heen gieten. Zet het dan in de koelkast om af te koelen.

Aan de slag met de chocolade

Na een half uurtje ga je de chocola smelten. Dan kan je het beste au-bain-marie doen. Dat betekent dat je de chocola in een pannetje doet en dat pannetje zet je in een pannetje met kokend water.  

Zorg er wel voor dat de bodem van het bovenste pannetje het water niet raakt. Als de chocola is gesmolten, haalt je de koekbodem met karamel uit de koelkast en giet je de chocola over de karamel heen. Verdeel de chocola zo mooi mogelijk over de karamel. Daarna zet je het 2 uur in de koelkast, zodat de chocola op kan stijven. Daarna kan je de plaatkoek snijden en serveren. Je kan de millionaires shortbread het beste in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Als het je tenminste lukt om niet alles gelijk op te eten 😉 Geniet ervan!