Als kind vond ik het fascinerend om mijn moeder te zien koken. Toen ik wat ouder was kon ik soms haar helpen. Zo mocht ik dan in de pan roeren en naast haar staan terwijl zij bezig was. Op een gegeven moment kon ik zelf al een appeltaart maken. Dat werd dan ook een soort van traditie: elke zondag een zelfgemaakte appeltaart met slagroom. Geweldig vond ik het. 

Nu merk ik dat mijn kinderen net zo gefascineerd zijn over het feit dat mama aan het koken is als ik toen was. Zodra ik ga koken, willen ze het liefst erbij staan op een krukje. Dan kunnen ze zien wat mama allemaal in de pan aan het gooien is. Het liefste staan ze zowat op je, omdat ze het dan beter kunnen zien. 

Lees ook: het Keto receptenboek

Mijn bonuskind van 9 jaar gaat echter nog een stap verder. Hij wil ook echt zelf koken. Hoe leuk is het dan om een eigen kookboek te hebben die je als kind makkelijk kan volgen. De vrolijke kinderkookboeken van Karin Luiten hebben 14 recepten die kinderen zelfstandig kunnen maken. 

Zelf gaan koken

De verschillende kinderkookboeken bevatten plaatjes om op een makkelijke manier te volgen wat je als kind moet doen om een heerlijk gerecht te maken. Tim heeft het gerecht Shakshuka gemaakt die in het vegetarische boek staat. Je ziet naast plaatsjes van datgeen wat je gaat maken ook leuke kindertekeningetjes om het voor kinderen leuker te maken. Bij de Shakshuka zie je een pan met poppetjes hierom heen getekend die uit de pan aan het eten zijn. Juist dat speelse maakt het een goede kinderkookboek. 

Het gerecht wordt stap voor stap heel makkelijk uitgelegd aan het kind, waardoor deze het goed kan volgen. Elke gerecht heeft niet zo enorm veel stappen, waardoor het voor het kind ook behapbaar blijft. Daarnaast staan in de boekjes ook uitleg over bijvoorbeeld Handige Harries zoals keukenschaar, dunschiller, knoflookpers en staafmixer. Je leert hierdoor niet alleen hoe je een recept in elkaar zet, maar ook welke spullen je kan gebruiken in de keuken. 

De kinderkookboeken in de praktijk

De eerste pagina van het boek legt uit hoe je moet beginnen: eerst je handen wassen, recept lezen, oppassen met scherpe messen, oven verwarmen en oppassen met hete schalen. Daarnaast krijg je de tip om af en toe te blijven proeven. En… de belangrijkste tip, wie kookt hoeft niet af te wassen!

Juist op deze manier maakt het een heel speels kookboekje. Het is hierdoor echt je eigen kookboek als kind en niet een kookboek, die je van je moeder kan lenen. 

Naast het vegetarische kinderkookboek is er ook een pizza & pasta kinderkookboek. Deze staat deze week voor ons op het programma. Ik kijk nu al uit naar de pasta met pesto of de Turkse pizza. En het mooie is …. Ik kan lekker toekijken in plaats van zelf achter het fornuis te staan. Nu ben ik de ondersteuning in plaats van andersom. Hoe geweldig is dat!!!! 

De kinderkookboeken zijn in verschillende varianten verkrijgbaar.

Kinderkookboeken van Karin Luiten
Kinderkookboeken van Karin Luiten