De geschiedenis

Er is een typisch jongens en mannen speelgoed, dat al generaties meegaat. Sterker nog, dit speelgoed is rond 1900 ontworpen, dus al ruim een eeuw oud. De uitvinder in kwestie was de Engelsman Frank Hornby (1863-1936), boekhouder van beroep. En net zoals alle andere briljante speelgoed uitvindingen was ook deze ontstaan door de liefde voor zijn kinderen. Speciaal voor zijn twee zonen ontwierp hij een bouwsysteem met verwisselbare onderdelen, zodat er tal van verschillende modellen gebouwd konden worden zonder dat daarvoor weer nieuwe onderdelen nodig waren. In 1901 patenteerde hij zijn uitvinding onder de naam “Mechanics Made Easy”. Het was zo’n groot succes, dat Hornby in 1906 zijn baan als boekhouder opgaf om zich te volledig te wijden aan zijn geliefde creatie met de nieuwe naam “Meccano”. Vermoedelijk is deze inmiddels zeer bekende naam een samentrekking van  “Make and Know”, maar zeker weten doet men dat niet.

Bij ons thuis

In mijn familie zijn de mannen stuk voor stuk opgegroeid met Meccano. Het startte bij mijn grootvader, die zijn liefde voor dit speelgoed heeft vervolgd door werktuigbouwkunde te studeren. Zo kon hij als volwassen man doorgaan met zijn passie voor bouwsystemen. Ondanks dat mijn vader niets technisch heeft gestudeerd, deelde hij het enthousiasme van zijn vader voor Meccano. Als ik zijn verhalen moet geloven, heeft hij eindeloos prachtige modellen gebouwd al dan niet samen met zijn broers. Het was hét speelgoed in en van zijn jeugd. Het was echter niet alleen in mijn familie dat deze bouwdozen zo’n groot succes waren. Ook manlief heeft eindeloos met de Meccano gespeeld. Zijn vader herleefde zijn eigen jeugd door gezellig met zijn zoon mee te bouwen. Dat het tijdloos en goede kwaliteit speelgoed is volgt wel uit het feit dat de Meccano waar zij mee bouwden gefabriceerd was rond 1930! Het gaat dus echt generaties mee.

Nieuwe modellen

Nu ruim een eeuw verder is de naam Meccano een heus begrip geworden. Ik denk dat elke papa wel bekend is met dit speelgoed en hoopt ooit samen met zijn zoon (of dochter) samen te kunnen bouwen. Ook manlief kijkt er naar uit om ooit met de meiden ermee te kunnen spelen. En als ze er geen interesse er in hebben, zou het me niet verbazen als hij er alsnog zelf mee aan de slag gaat. De vraag is dan of hij zijn doos uit 1930 tevoorschijn gaat halen of dat hij zichzelf gaat verblijden met wat nieuwe modellen. Ik heb er al een paar voor hem uitgezocht:

5  Model Set – Motorcycle
Met dit bouwpakket kan je tien verschillende motoren bouwen.

10 Model Set – SUV 4×4
Met dit bouwpakket kan je tien verschillende off road voertuigen of trucks bouwen.

15 Model Set – ATV
Begeef je op de meest ruige terreinen met de Meccano 15 model ATV set! Bouw een ATV met voor en achter suspensie! De 15 model set komt met 260 onderdelen, 2 stuks echt gereedschap en een gemakkelijke instructie. Ontdek nieuwe plekken en laat je leiden door je fantasie in de rotsige landen met de Meccano ATV set!

20 Model Set – Helicopter
Bouw twintig verschillende modellen van een woestijnbuggy tot een razendsnelle achtervolgingshelikopter.

25 model Set – Off Road
Met dit bouwpakket kan je maar liefst 25 verschillende gemotoriseerde off road voertuigen maken

Lees ook: bouwen met Twickto