Zwanger zijn is niet makkelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de bevalling! Als man kan deze periode best lastig zijn. Natuurlijk wil je je partner zoveel mogelijk bijstaan, maar hoe doet hij dat op de beste manier? Laat hem deze 5 tips maar eens lezen!

Zwangerschapsdementie bestaat!

Er zijn mensen die denken dat het bestaan van zwangerschapsdementie een fabeltje is, maar het bestaat echt! De hormonen die door het lijf van je partner razen, hebben ook invloed op de hersenen. Sta dus niet verbaasd te kijken als je wc-papier vindt in de koelkast, of dat je vrouw voor de dertigste keer die dag haar autosleutels kwijt is. Zet het wc-papier subtiel terug in de voorraadkast en help je vrouw de autosleutels terug te vinden. En probeer vooral om haar niet uit te lachen, ze heeft het zo al zwaar genoeg!

Geen commentaar op eetgewoonten

Nog zo’n feit, geen fabel: tijdens de zwangerschap kan een vrouw zin hebben in de vreemdste (eetbare en niet-eetbare) dingen. En kan het voorkomen dat jij er op een onmogelijk tijdstip op uit wordt gestuurd om dat heerlijke voedsel te bemachtigen. Doe daar niet moeilijk over, behalve wanneer het haar zwangerschap en die van de kleine kan schaden.

Tips voor mannen om vrouw beter te begrijpen tijdens de zwangerschap

Ja, ze heeft écht alle kussens nodig

Hoe groter haar buik wordt en hoe verder de zwangerschapskwalen toenemen, hoe lastiger het wordt om een comfortabele slaappositie te vinden. Dus heeft ze écht alle kussens die er zijn nodig om een goede houding te vinden. Als partner kun je twee dingen doen: geef het op en slaap een paar maanden zonder kussen. Of ga naar de winkel en koop een nieuwe. Neem er voor je partner dan gelijk een paar extra mee…

Seks is niet gevaarlijk voor jullie baby

Sommige vaders-in-spé zijn bang dat seks schade kan veroorzaken bij het ongeboren kindje. Feit is echter dat dat kindje veilig is in de baarmoeder en het vruchtwater. Zo lang de vliezen niet zijn gebroken is seks (bijna) altijd geen probleem. Houd er echter wel rekening mee dat je partner door de zwangerschap minder zin kan hebben in een vrijpartij. Overigens kan het ook gebeuren dat haar sex drive door de zwangerschapshormonen juist toeneemt.

Je partner is bang

Het klinkt een beetje cru, maar is het echt waar: je partner is bang. Zeker wanneer het haar eerste kindje is, is de zwangerschap een spannende tijd en de bevalling iets om ontzettend tegenop te zien. Waarschijnlijk vind je dit zelf ook een spannende periode, maar hé: jij bent niet degene die die bevalling moet doen! Zorg dat je er voor je partner bent als ze je nodig heeft. Dus zelfs wanneer ze tussen de weeën door schreeuwt dat ze je nooit, nee echt nooit meer wilt zien 😉

Dit gastblog is geschreven door Petra van ikenmama.nl.