Lemon curd is bij ons thuis een echte hit. Best een beetje zuur, maar in combinatie met iets anders is het echt heerlijk! Met ijs, op brood, gemengd door yoghurt, of…..met meringue! Het zachte, fluffy zoete van meringue met het zoetzure van de lemon curd is echt verrukkelijk! Samen is het een hele goede combi, en als je daar dan ook nog eens een taart van maakt kan het niet beter! De meringue kunt je er mooi opspuiten, of je maakt er een grote berg van bovenop de taart. Mooi en netjes, of lekker rommelig. Hoe dan ook, de taart is en blijft echt heerlijk.

De ingrediënten van de Lemon Meringue Die

Bodem:

 • 330 gram bloem
 • 240 gram boter
 • 110 gram witte basterdsuiker
 • 1 losgeklopt ei
 • snufje zout

Lemon Curd:

 • 30 gram maizena
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 1,5 theelepels citroenrasp
 • 120 ml citroensap
 • snufje zout
 • 480 ml water
 • 4 grote eidooiers
 • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Italiaanse merinque:

 • 150 gram eiwit
 • 60 gram poedersuiker
 • 245 gram fijne kristalsuiker
 • 65 gram water

Verder nodig:

En dan nu aan de slag!

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed het tot een samenhangende deegbal. Verpak dit in vershoudfolie en laat dit minstens een half uur rusten in de koelkast.

Doe de maizena, suiker, citroenrasp en zout in een sauspannetje. Roer het water erdoorheen. Roer alvast in een andere kom de eidooiers los en zet even opzij. Zet de sauspan nu op een gemiddeld vuur en blijf roeren. Het mengsel zal gaan bubbelen en dikker worden. Laat het 7 minuten rustig borrelen terwijl je continu blijft roeren. Doe je dit niet, dan zal het mengsel vanaf de bodem gaan aanbranden.

Zet het vuur laag en voeg nu de eidooiers erbij en roer dit snel helemaal door. Op deze manier zullen de eidooiers goed opgenomen worden. Roer je niet snel genoeg, dan garen de stukjes eidooiers en zul je stukjes gekookt eigeel in de lemon curd krijgen. Laat het nu weer op medium vuur, al roerende, 2 minuten zachtjes koken. Haal het van het vuur, en voeg de citroensap en boter toe. Blijf rustig roeren tot al het boter gesmolten is en het een gladde mengsel is geworden. Giet de lemon curd op een bord en leg er vershoudfolie overheen. Laat het compleet afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bebloem je taartvorm. Strooi wat bloem op je werkblad, en rol het deeg uit tot een redelijk dunne plak (0,8 mm). Leg de deegplak voorzichtig in je taartvorm en druk het goed aan zodat de bodem en randen goed zitten. Snijdt nu voorzichtig met een mesje het overtollige deeg weg. Als het deeg scheurt tijdens het verplaatsen, kun je dat repareren met het deeg dat je niet meer gebruikt. Zie foto 😉 Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verkreukel een vel bakpapier en leg dit over de deegbodem heen. Vul dit nu met knikkers of bakbonen. Dit heet blindbakken. Het zorgt ervoor dat de bodem mooi los gebakken wordt, zonder dat de randen naar beneden zakken. Plaats de taartvorm in de oven en bak het 20 minuten. Daarna verwijder je het bakpapier met inhoud en bak je de taartbodem nog 10 minuten. Laat het compleet afkoelen.

Nu gaan we aan de slag met de italiaanse meringue. Het verschil tussen gewoon meringue en italiaanse meringue is dat je bij de italiaanse versie een suikersiroop kookt en toevoegt aan het eiwitschuim. Hierdoor wordt het schuim gladder, taaier en glanst het mooier. En het kookt het ei, dus je eet geen rauw ei meer. Ok, nu aan de slag!

Doe de eiwitten in de mixer en mix het op de hoogste stand stijf. Daarna voeg je al mixend beetje bij beetje de poedersuiker toe. Zet de mixer uit en laat het even staan zodat je kunt beginnen aan de suikersiroop.

Doe de kristalsuiker en water in een sauspan en zet het op hoog vuur. Niet in roeren, alles gaat vanzelf. Het mengsel zal gaan borrelen en mengen. Houd met een suikerthermometer de temperatuur goed in de gaten.

Als de temperatuur 121 graden bereikt, zet je het vuur uit. Zet de mixer met eiwitschuim aan op mediumstand en giet heel voorzichtig de hete suikersiroop bij het eiwitschuim. Zodra alles toegevoegd is, zet je de mixer op de hoogste stand en laat je het 5 minuten doormixen. Hierdoor koelt het af. De italiaanse meringue is nu klaar!

Roer de lemoncurd door en giet het in de taartbodem.

Stort de italiaanse meringue op de taart, of spuit het met een spuitzak erop, en maak er een spatel een mooie berg van. Met een gasbrander kun je de meringue lichtbruin branden, maar dit hoeft niet!

Nu is de taart klaar! Geniet ervan. Geloof me, dat gaat met deze taart echt lukken. Eet smakelijk!

Lees ook: Suus bakt een New York Cheesecake