Een cheesecake is typisch Amerikaans. En ik ben heel erg fan van amerikaanse zoete gerechten. Bij amerikaanse taarten heb ik altijd het gevoel dat ik helemaal los kan gaan qua opmaak, hoogte, hoeveelheden. Het is nooit gek genoeg haha! En cheesecake vind ik gewoon echt heel erg lekker. Je hebt veel verschillende cheesecakes. Ricottataart, no bake cheesecake, cheesecakes met verschillende smaken eraan toegevoegd, met of zonder koekjesbodem, je kunt alle kanten op! Maar persoonlijk vind ik de New York Cheesecake het lekkerst. Een machtige, zijdezachte cheesevulling en een heerlijke bastognebodem, en zelf kun je helemaal losgaan met toevoegingen bovenop de taart. Rood fruit, slagroom, chocolade, salted caramel enzovoorts. Ik ben zelf voor een naturel cheesecake gegaan. Geen toevoegingen, alleen de heerlijke smaak van de taart zelf.

De ingrediënten

Voor de bodem:
200 gram bastognekoeken
120 gram ongezouten roomboter, gesmolten

Voor de cheesecakevulling:
1125 gram Philadelphia naturel, op kamertemperatuur
265 gram fijne kristalsuiker
5 grote eieren, op kamertemperatuur
240 gram sour cream, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract

Verder nodig:
Taartvorm 24 cm diameter
Aluminiumfolie
braadpan waar de taartvorm inpast
heet water

Wist je dat je ook een heerlijke roze koek / Oreo cheesecake of een luchtige cheesecake kan maken?

Zo maak je de cheesecake

Eerst pak je de buitenkant van de taartvorm in met het aluminiumfolie. Deze taart bak je namelijk in een waterbadje in de oven gaar, en het is niet de bedoeling dat het water bij de taart terecht komt. Daarna beboter je de randen van de taartvorm goed, zodat de taart makkelijk los zal komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius. Vermaal de bastognekoeken helemaal fijn. Voeg daar de gesmolten boter aan toe en roer het goed door elkaar. Doe de koekjesmengsel in de taartvorm en druk het goed aan. Bak de koekjesbodem ongeveer 12 minuten in de oven, en laat het daarna helemaal afkoelen.

Verander de temperatuur van de oven naar 160 graden. Met een mixer mix je de Philadelphia kaas totdat het helemaal glad is. Al mixend voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Daarna al mixend 1 voor 1 de eieren erbij. Nu de sour cream en vanille extract erbij en kort mixen tot alles opgenomen is en er geen klontjes meer in zitten. Luchtbelletjes erin is geen probleem, deze verdwijnen in de oven.

Zet de braadpan op de ovenplaat. Giet de cheesecakevulling in de taartvorm.

Zet de taartvorm in de braadpan. Nu heel voorzichtig het hete water in de braadpan schenken totdat de taartvorm voor de helft onder water staat. Plaats het ovenplaat in de oven. Bak de taart 1 uur en 45 minuten tot 2 uur in de oven. Als de bovenkant te snel bruin wordt kun je de bovenkant van de taart afdekken met aluminiumfolie.

Zodra de taart klaar is haal je het uit de oven, en haal je de taartvorm uit de braadpan. Verwijder de aluminiumfolie en laat de taart in de vorm helemaal afkoelen, daarna in de koelkast zetten en minstens 8 uur erin laten staan. Geduld hebben dus, maar geloof me het is de moeite waard! Veel bakplezier en eet smakelijk!

Deze lekkernij komt ook van Suus:
Lemon & Pie
Biscotti Cantuccini
Amandelcake