Met merinque (oftewel eiwitschuim) kun je hele leuke dingen maken. De brosse schuimpjes die je in kerstboom kunt hangen. Grote pavlova’s met een overvloed aan slagroom en fruit erop. Je kunt het mooi opspuiten in allerlei vormen. Voeg er kleurstof aan toe en je krijgt de mooiste gekleurde creaties. En het is ook nog eens heel erg lekker om te eten!

Dus wat voor leuks kunnen we hiermee maken voor het kerstdiner op school? Een schuimlolly! Ik heb de lolly gemaakt in de vorm van een kerstboom, maar je kunt er helemaal je eigen draai aan geven.

Ingrediënten voor 14 lolly’s

8 eiwitten
250 gram fijne kristalsuiker
250 gram poedersuiker
20 gram maizena
Groene kleurstof
Houten ijslollystokjes
Spuitzak met spuitmondje

En zo ga je aan de slag

Met dit recept is het handig dat alles van te voren al klaarstaat. Bekleed al twee bakplaten met bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 100 graden. Leg de spuitzak met spuitmondje erin alvast klaar.

Meng de poedersuiker met de maizena in een aparte kom en zet dit op zij. Scheidt de eieren en doe de eiwitten in de kom van de mixer. Zet de mixer op de hoogste stand en voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Laat de mixer kloppen tot de eiwitten helemaal wit en stijfgeklopt zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Zodra je de mixer eruit haalt en het opgeklopte eiwit ineen piek omhoog blijft staan is dit klaar.

Spatel nu met een spatel voorzichtig de poedersuiker en maizena door de eiwitten. Neem hier de tijd voor, zorg ervoor dat het mengsel zo luchting mogelijk blijft. Daarna zet je de kom terug in de mixer, voeg je een heel klein beetje van de kleurstof toe en mix je dit op de hoogste stand goed door elkaar. Blijf 5 minuten lang mixen, hierdoor wordt het eiwitschuim taaier en makkelijker op te spuiten.

Doe het eiwitschuim in de spuitzak en spuit mooie vormen op het bakpapier. Steek de lollystokjes in de vormen en spuit daarna nog een laag op de vormpjes. Hierdoor blijft het stokje goed zitten.

Nu kunnen de bakplaten in de oven. Ze moeten 2 uur lang in de oven blijven. Na 1 uur verwissel je de bakplaten van plek. Door de lange tijd in de oven droogt het eiwitschuim en zorgt het voor die heerlijke brosse structuur.

Laat de schuimpjes helemaal afkoelen op de bakplaten en haal ze daarna voorzichtig eraf. Nu zijn ze klaar!

Lees ook: Kopje chocolademelk op een stokje