Daar zit ik weer. Op zondagochtend bij de zwemles. Een heerlijke cappuccino in handbereik en mijn laptop open geklapt voor mij. Ik hoor andere nieuwe ouders met elkaar praten over de eerste les. Hoe lang zou het in totaal duren voordat ze ABC hebben is de terugkerende vraag. Een van de ouders zegt ongeveer anderhalf jaar. Deze ouder gniffelt een beetje als ze dat hoort. If they only knew.

Na 1 jaar alle diploma’s?

Het klinkt zo ideaal om maar één jaar bij zwemles te hoeven zitten. Alhoewel ik het uurtje in de ochtend voor mij mijzelf echt niet zo erg vind, is het ook wel weer een fijn idee om gewoon uit te kunnen slapen. Niet iets te moeten. Maar ik weet ook dat dit niet binnen een jaar voorbij zal zijn. Gemiddeld duurt het zo’n twee jaar om ABC te hebben. Althans, bij onze zwemschool. Ik vroeg ze al eerder waarom kan zijn tussen verschillende zwemscholen. Immers is het idee van 1 jaar zwemles wel aantrekkelijk. Maar na het horen van de uitleg dacht ik daar wel anders over.

Even wat uitleg

Een zwemdiploma is niet beschermd. Dat betekent dus eigenlijk dat zwemscholen zelf mogen bepalen wanneer ze bijvoorbeeld de A diploma uitreiken. Je bent niet verplicht de methodes van de Nederlandse zwembond over te nemen. Dit tot grote ergernis van veel goede zwemscholen, die graag kwaliteit willen leveren maar niet kunnen opboksen tegen de door anderen scholen gegarandeerde 1 jaar les. En wat is er dan zo erg aan? Simpel. Er zijn veel kinderen die dus eigenlijk gewoon nog niet goed kunnen zwemmen, maar wel al een diploma op zak hebben. Dit schijnt echt een probleem te zijn. Je kan niet binnen een jaar de zwemskills helemaal je eigen maken. Ja, er zijn zeker uitzonderingen, maar ik heb het nu daar niet over. Gemiddeld zou een kind 2 jaar op zwemles zitten om helemaal goed te kunnen zwemmen en de diploma’s ABC te verdienen. Dan kies ik, als ouder, toch voor de veiligheid van mijn kinderen en accepteer ik het dat ik de komende twee jaar om half 9 in de ochtend al broodjes kroket ruik. (geen grapje, het was net besteld door iemand). Onze zwemschool geeft les volgens de KNZB-zwemmethode en ABC Envoz-zwemmethode en dat betekent dat dochterlief na twee jaar ook echt zwemmen kan.

A duurt eindeloos

Wat ik mij vooral herinner van de zwemlessen van mijn andere dochters is dat het eerste diploma zo ontzettend lang op zich laat wachten. Onze zwemschool werkt in 8 fases en fase 5 staat ongeveer gelijk aan de A. Dan kunnen ze dus al de potloodsprong, de rugslag (12,5 meter), rugcrawl (12,5 meter), schoolslag hoofd boven, borstcrawl zij-ademhaling, zwemmen in diep water en duiken. Maar voordat ze daar zijn ben je rustig ruim een jaar verder. Aan de andere kant hoop / denk je dat daarna het einde in zicht is. Nou nee. Fase 5 en 6 lijken ook bijzonder traag te gaan. Of het lag aan mijn kinderen. Het is eigenlijk alleen fase 8 waarvan je weet dat die niet lang meer zal zijn. Daar zwemmen ze echt doorheen en je weet dat snel daarna de diploma’s ABC in the pocket zijn. Iets om naar uit te kijken….over een paar jaar….