Mijn kinderen, althans de oudste twee, zijn dol op van die figuurtjes met die grote ogen. Je ziet ze vaak in pluches beesten, zoals de TY knuffels, terugkomen en natuurlijk in de oh zo bekende Puss ’n Boots. Ik ken ze ook als figuren van Kawaii.

Wat is Kawaii?

“Kawaii” (かわいい) is een Japans woord dat in het Nederlands vertaald kan worden als “schattig” of “aandoenlijk”. Het wordt vaak gebruikt om dingen te beschrijven die charmant, lief of vertederend zijn op een schattige manier. Kawaii is een prominente factor in de Japanse populaire cultuur en kan in verschillende vormen worden aangetroffen, waaronder mode, ontwerp, anime, manga en zelfs alledaagse voorwerpen. In de context van anime en manga zijn veel personages en items ontworpen om zo te zijn, met overdreven schattige en kinderlijke kenmerken. Kawaii-cultuur heeft ook invloed gehad op modetrends, waarbij mensen zich kleden in schattige en kleurrijke kleding om de kawaii-esthetiek uit te drukken. Over het algemeen vertegenwoordigt het een gevoel van onschuld, speelsheid en charme dat zeer wordt gewaardeerd in de Japanse cultuur en wereldwijd populariteit heeft verworven.

Helemaal zelf Kawaii tekenen

Natuurlijk is het het leukst als je zelf Kawaii figuurtjes kan tekenen. Wat zijn dan dingen waar je op kan letten?

  1. Begrijp de Basisvormen: Kawaii-tekeningen zijn meestal gebaseerd op eenvoudige basisvormen, zoals cirkels, ovalen, rechthoeken en driehoeken. Begin door deze vormen te oefenen en ze te combineren om de basisstructuur van je tekening te vormen.
  2. Grote Hoofden en Ogen: Kawaii-karakters hebben vaak grote hoofden en grote ogen in verhouding tot hun lichaam. Dit geeft ze een schattige uitstraling. Probeer dit aspect te integreren in je tekeningen.
  3. Eenvoudige Gezichtsuitdrukkingen: Kawaii-gezichten hebben meestal eenvoudige uitdrukkingen, zoals glimlachen, knipogen of verbaasd kijken. Oefen met verschillende gezichtsuitdrukkingen om karakter aan je tekeningen toe te voegen.
  4. Ronde, Zachte Lijnen: Gebruik zachte, ronde lijnen om de contouren van je kawaii-tekeningen te creëren. Vermijd scherpe hoeken en harde lijnen, tenzij ze specifiek nodig zijn voor een bepaald detail.
  5. Kleurrijk en Levendig: Kawaii-tekeningen zijn vaak kleurrijk en levendig. Gebruik heldere, vrolijke kleuren om je tekeningen tot leven te brengen.

Met een beetje hulp tekenen

Als je nou net als ik niet het grootste tekentalent bent dat op aarde rondloopt, dan heb ik goed nieuws! Er is namelijk een handig stap voor stap Kawaii boekwerk. In dit handige boekje vind je meer dan 100 voorbeelden om beetje bij beetje na te leren tekenen. Van octopus tot avocado tot cactussen, alles kan je proberen. Ik zelf vind de ijses erg aandoenlijk om te zien. Het heeft een hoog schattigheidsgehalte. Dus als je net wat meer hulp nodig hebt, denk dan aan het boek “Kawaii tekenen” van uitgeverij Deltas. Overigens ook een bijzonder goed cadeautje voor in de schoen of kinderfeestje.

Kawaii tekenen

Kawaii tekenen