Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: een moeilijke stoelgang oftewel obstipatie. Denk nu terug aan dat moment dat je op de wc zat en je ontlasting er maar niet uit wilde. Dat je tot bloedens aan toe aan persen was. I know, klinkt niet heel smakelijk. Nou stel je nu eens voor dat je dagelijks van die darmkrampen hebt en je de grootste moeite hebt met de boodschap. Dat is toch geen fijn idee? Toch zijn er heel veel kinderen, waaronder baby’s, die daar vaak last van hebben. Je kan daar enigszins aan werken door op je voeding te letten natuurlijk. Maar dat wordt wat lastiger als het om baby’s gaat. Net zoals bij kinderen met een lage spierspanning. Deze hebben bijna altijd wel last van obstipatie. Je kan uiteraard daar wat medicatie voor gebruiken. Soms ontkom je er ook niet aan. Maar er zijn ook een paar natuurlijke oplossing om de boel gesmeerd te krijgen. Deze “oma weet raad tips” werkten bij ons zeer goed tegen obstipatie.

Olijfolie

Als er iets is wat de boel goed doorsmeert, is het wel olijfolie. Geef de kinderen daarom lekker vaak olijven te eten. Is niet alleen goed voor ze, maar ook nog lekker. Is je kindje er niet zo fan van of te jong voor olijven, gebruik dan olijfolie. Je kan bijvoorbeeld een scheutje door de flesvoeding doen. Vraag me niet waarom, maar dit lijkt vrijwel altijd het gewenste effect te hebben. Niet alleen bij kinderen met obstipatie hoor! Ook als je als volwassene vast zit kan een eetlepel olijfolie innemen wonderen verrichten.

obstipatie olijfolie
Afbeelding: shutterstock

Gebroken lijnzaad

In vrijwel elke supermarkt kan je gebroken lijnzaad kopen. Het ziet er niet heel erg lekker uit, maar geloof me maar als ik zeg dat je er niets van proeft. Toen bij onze derde dochter niets meer leek te werken en wij de medicatie bij obstipatie al in huis hadden, zijn wij haar dagelijks gebroken lijnzaad gaan geven. Gewoon een schep door haar yoghurt heen en ze proefde er werkelijk niets van. Vanaf het moment dat we dit aan haar gaven, is onze dochter niet meer verstopt geweest. Zelfs niet als ze wat meer verstoppend eten had genuttigd dan normaal. Ik heb het zelf ook een aantal weken gedaan en ik kan je dus verzekeren dat het daadwerkelijk effect heeft. En waarom zou je het niet proberen?

Let ook op je voeding

Er zijn tal van producten, die gewoon niet positief bijdragen aan een goede ontlasting. Witbrood, krentenbollen, banaan, stokbrood en ga zo maar door verstoppen de boel. Probeer genoeg volkoren producten te eten, in plaats van naturel, en waar het kan ook het liefst zo vezelrijk mogelijk. Wat verder ook belangrijk is, is echt veel drinken. Als je lichaam uitdroogt wordt je ontlasting ook automatisch harder. Maar wat zeker vaak vergeten wordt en eigenlijk het beste helpt bij obstipatie, naast bovengenoemde hulpmidden, is voldoende in beweging blijven. Door al het zitten wat we doen, raken we gemakkelijk verstopt. Maak elke dag een klein ommetje en ik weet zeker dat het poepen steeds makkelijker zal gaan.

Wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en je lichaam.

Uitgelichte afbeelding: shutterstock