Er is een nieuwe periode in ons leven aangebroken. En we zijn een beetje blijven hangen in de vorige. Ik vraag me ook wel eens af of de poepjes en scheetjes fase ooit helemaal over zal gaan. In ieder geval zijn we nu wel ook in de normale grappen fase gekomen. De moppentrommel gaat geregeld open en ze kan helemaal in een deuk liggen van hun eigen humor. Inmiddels vertelt de oudste graag ook haar raadseltjes op TikTok. En met succes!

Het komt met de leeftijd

Laatst zat ik tussen de kindereen van mijn zusje in de auto. Zij zijn bijna 4 en 6 jaar oud. Om de tijd te doden besloot ik mijn eigen moppenrepertoire aan ze ten gehore brengen. Wat bleek? Op die leeftijd komen raadsel nog niet helemaal aan. Het is groen en skiet van een berg, een skiwi, wordt als vreemd bestempeld. Vervolgens werden de eigen raadsels verteld. “Het is geel en ligt op de weg. Eem banaan!” Het stukje humor was zeker aanwezig, maar niet door de grap maar door hoe ontzettend hard ze er zelf om moesten lachen. Toen ik vraag aan mijn nichtje welk woord met een ‘k’ begon en eindige op een ’t’ waar je een worst in kon leggen en zij volmondig KUT riep, hield ik het ook niet droog meer. Mijn zusje was uiteraard vol trots op dat moment.

Wat naslag werk

Blijkbaar komt het begrip voor moppen en raadsels met de tijd. Mijn oudste twee begrijpen het in ieder geval nu helemaal en vertellen voortdurend grappen. Omdat ik vaak hetzelfde grapje hoorde, heb ik ze blij gemaakt met een leeftijdsgebonden naslagwerk vol met grappen en raadsels. Dan hoor ik eens wat anders dan “het is wit en ontploft: een boemkool”. Ik heb uiteraard ook even door de boekjes heen gebladerd. Het is wel precies voor de leeftijd zoals aangegeven. Ik merkte wel dat het een vertaling is uit het Engels, want een enkele mop slaat niet aan omdat de grap in de vertaling verloren is gegaan. Maar verder is het zeer vermakelijk en de kinderen moeten er hard om lachen. Ze zijn nu helemaal ‘de leukste thuis’.

Winactie

Ben jij ook wel toe aan wat nieuwe moppen? Beide hieronder weergegeven boekjes geef ik weg. Je doet met de winactie mee door een reactie achter te laten. Succes!