Een goede kattenbakvulling is van essentieel belang voor je geliefde kat. Je kat moet immers een fijn plekje hebben in de kattenbak en katten zijn geen fan van vieze geurtjes. En jij als katteneigenaar vast ook niet. Je bent er waarschijnlijk al achter dat er oneindig veel verschillende soorten kattenbakvullingen te koop zijn. De beste kattenbakvulling vinden lijkt daarom misschien een onmogelijke uitdaging. Toch hebben we voor jou samengevat wat nou precies de verschillen zijn tussen verschillende soorten kattenbakvulling. In dit blog lees je er alles over. 

Soorten kattenbakvulling

Kattenbakvulling is eigenlijk te verdelen in twee soorten grondstof. Zo heb je kattenbakvulling dat gemaakt is van plantaardige grondstoffen zoals hout, stro, mais of compost. Plantaardige kattenbakvulling is het meeste gunstig voor het milieu. Dan heb je ook nog kattenbakvulling gemaakt van minerale grondstoffen zoals zand, klei en betoniet. Tussen deze twee kun je zelf de afweging maken welke soort je prettiger vindt voor je kat. Naast de verschillen in grondstoffen wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen klontvormend en niet-klontvormend. 

Klontvormende kattenbakvulling 

Zoals de naam als verklapt zorgt klontvormende kattenbakvulling ervoor dat het klonten vormt zodra het in aanraking komt met urine of ander vocht. Dit zorgt ervoor dat de vocht uit urine en ontlasting snel wordt geabsorbeerd, waardoor je weer minder last hebt van stank. De klonten die er ontstaan zijn makkelijk met een schepje te verwijderen uit de kattenbak. Een frisse kattenbak dus voor je kat. Kattenbakvulling klontvormend bestaat meestal uit betoniet, maar tegenwoordig wordt het ook gemaakt uit plantaardige vezels. Let er wel op dat kattenbakvulling dat bestaat uit betoniet niet geschikt is voor kittens, omdat kittens de neiging hebben om kattenbakvulling te eten. 

Niet-klontvormende kattenbakvulling

Niet-klontvormende kattenbakvulling valt van zichzelf uit elkaar, waardoor de vocht wordt geabsorbeerd. Hierdoor moet je wel de kattenbak om de paar dagen helemaal verschonen. Ontlasting dien je uiteraard vaker weg te scheppen. Deze kattenbakvulling gaat dus iets minder lang mee. De niet-klonterende vorm wordt meestal gemaakt van hout of stro, waardoor het organisch is. Een prima optie als je voor kattenbakvulling houtkorrels wil gaan.

Schoonmaken 

Zoals je misschien al weet zijn katten heel erg gesteld op hun hygiëne. Daarnaast hebben ze een goed reukvermogen. Het is dus van belang dat de kattenbak schoon blijft. Kattenbakvulling moet daarom niet alleen de behoefte, maar ook de geurtjes neutraliseren. Alle soorten kattenbakvulling zijn erop gemaakt om de kattenbak zo lang mogelijk schoon te houden. Let er bij de aanschaf van kattenbakvulling wel op hoe goed het absorbeert. Dit is van invloed op hoe vaak je de kattenbak moet verschonen. 

Lees ook: de krabpaal voor je kat

Beste kattenbakvulling voor allergieën

Er zijn dus verschillende soorten kattenbakvulling. Misschien wel meer dan je had verwacht. Katten zijn allemaal verschillend, het zijn net mensen. Ze hebben dus ook allemaal hun eigen behoeften. Het kan zijn dat je kat bijvoorbeeld allergisch is voor bepaalde stoffen in kattenbakgrind. Je kunt een allergie bij je kat herkennen aan jeukende oogjes, loopneus en niezen. Merk je dat deze symptomen vooral opspelen wanneer de kat rondom zijn kattenbak is? Dan komt de allergie meestal door de kattenbakvulling. In dat geval moet je ervoor zorgen dat de kattenbak dagelijks wordt schoongemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat je een kattenbakvulling zoekt waar je kat wel tegen kan. Je kunt verschillende soorten proberen om erachter te komen welke kattenbakvulling bij jouw kat past.

Iedere kat is anders

Al met al, iedere kat is anders. Het is belangrijk dat je de juiste kattenbakvulling vindt voor jouw kat. Soms is het even zoeken en proberen. Ook voor jou als kattenbaasjes is het soms zoeken welke kattenbakvulling je fijn vindt. De ene soort vergt meer schoonmaakwerk dan de ander. Probeer vooral verschillende soorten en merken uit. Dan komen jullie samen vast tot de perfecte kattenbakvulling.