De aanschaf van een krabpaal is voor veel kattenliefhebbers toch één van de eerste zaken die ze regelen. Echter zijn er ook velen die het nut er nog niet van inzien. Elke kat is anders en ieder thuis ook. Het nut van een krabpaal is voor iedere kat dan ook verschillend, maar dat het hebben van een krabpaal vele voordelen heeft is zeker.

De voordelen van krabpalen

Wanneer je net een nieuw huisgenootje erbij hebt, misschien wel voor het eerst, een kitten of een ouder asielkatje, dan moet je altijd wel even wennen en elkaar leren kennen. “De kat uit de boom kijken” kun je het ook wel noemen. Met het vroegtijdig aanschaffen van een krabpaal kun je bepaald gedrag dat je als vervelend zou beschrijven, voorkomen. Als je kat meteen al aanleert dat zijn nagels in de krabpaal horen en niet in je bank, planten of gordijnen, kan dit je een hoop kosten en irritatie besparen.

Veel katten hebben behoefte aan een plek waar ze de nagels kunnen bijhouden, waar ze kunnen spelen, klimmen en klauteren en waar ze op veilige hoogte kunnen zitten met uitzicht over de kamer. Daarnaast wil een kat ook graag een warm en zacht plekje om te kunnen slapen. Al deze wensen van je kat kun je in 1 keer oplossen met de aanschaf van een grotere krabpaal. Een krabpaal kopen is daarom voor velen de ideale oplossing om een fijne plek voor de kat te realiseren.

Heb je een kat die stress ervaart, wellicht door andere katten, honden of kinderen? Met de aanschaf van een hogere krabpaal met plateaus kun je hierin je kat ondersteunen. Door hoge en veilige plekjes te creëren kan de stress bij je kat verminderen wat weer zorgt voor een blije kat. Ook als je al jarenlang een kat mag verzorgen maar nog geen krabpaal in huis hebt kan de aanschaf hiervan een positieve invloed hebben op je kat.

De voordelen van krabpalen op een rij:

  • Krabpalen zorgen voor een betere conditie voor je kat
  • Krabpalen verminderen stress bij je kat
  • Krabpalen zorgen voor ongeschonden meubels
  • Krabpalen zorgen voor scherpe gezonde nagels bij je kat
  • Krabpalen zien er leuk uit en geven uren speel en kijkplezier voor jou en je kat
  • Grotere krabpalen zorgen voor minder losse speeltjes en kattenspullen in huis

Lees ook: je kind leren omgaan met een huisdier

Krabpalen in vele soorten en maten

Het kopen van een krabpaal kan een lastige beslissing zijn. De keuze is zo ruim, waar kies je dan voor? Het is belangrijk om te kijken naar je huis en inrichting. Hoeveel plek heb je of heb je er voor over, wat voor kleuren vind je mooi en wat voor behoeftes heeft je kat.

Krabpalen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Zo zijn er kleine krabpalen met 1 enkele paal met sisal touw voor de nagels, ideaal geschikt voor kleinere ruimtes en als het je alleen om het krabben van je kat en het beschermen van je muren en meubels gaat. 

Heb je helemaal geen ruimte op de grond of wil je niet te veel neerzetten? Kies dan voor krabpalen die aan de muur of het plafond bevestigd kunnen worden. Hierin is voldoende keuze, zo heb je klim- en klauterladders, krabpalen, krabplanken, mandjes en plateaus voor aan de muur. Zeker als je een actieve kat hebt die bijvoorbeeld niet naar buiten mag of gewoon omdat je er zelf net zoveel lol van ervaart, dan kan het leuk zijn om een heel parcours aan de muur te maken met krabpalen. Dat wordt urenlang kijkplezier terwijl je kat langs de muren klautert en uit zijn dak gaat. 

Als je genoeg ruimte hebt is een grote krabpaal een geschikte en leuke keuze waar vooral je kat blij mee zal zijn. Er zijn vele uitvoeringen waardoor je de krabpaal op je inrichting aan kan passen. Door  de ruime keus in kleuren en het gebruik van diverse vormen, opstellingen en materialen kun je, passend bij jouw huis en interieur de juiste uitstraling behouden. Van strak en modern tot overdadig,  speels, warm en luxe, er is voor ieder huis een geschikte krabpaal. 

De grotere krabpalen zijn vaak ook zeer geschikt wanneer je 2 of meer katten in huis hebt. Zo kunnen ze samen spelen en razen, er hangen vaak ook speeltjes aan en je hebt gelijk meerdere mandjes en slaapplekken zodat ieder een eigen plekje heeft. 

Afhankelijk van hoe intensief je kat de krabpaal gebruikt en de gekozen materialen kan je kat jarenlang, zelfs een kattenleven lang plezier hebben van de krabpaal.

Uitgelichte afbeelding: shutterstock