Het is een zwoele zomeravond in juli, 20 graden en terwijl ik dit schrijf, regent het. Mijn man en ik houden ervan om de zomeravonden op het dakterras door te brengen. Maar vanavond gaat dat door de regen helaas niet lukken. Wij hebben een drive-in woning. Geen tuin, maar wel een enorm dakterras aan de woonkamer. We hebben het er samen al een tijdje over. Misschien is het tijd voor een overkapping aan het huis.

Een overkapping voor elk weertype

Hoe fijn is het als we onder een overkapping kunnen zitten en op die manier toch kunnen genieten van de zomeravonden als het regent. Als je het van de andere kant bekijkt, kan een overkapping ook juist op zeer zonnige dagen de verkoeling geven, die je nodig hebt. De zon schijnt bij ons de hele dag op de achterpui. Hartje zomer drijf je daar weg van de hitte, maar in het voorjaar kun je al heel fijn, uit de wind, buiten zitten tot laat in het najaar. Maar dan moet het wel droog zijn.

Verleng je woonkamer naar buiten

Een veranda of overkapping is een verlenging van de woonkamer. Een loungebank hebben we al. Die staat nu gewoon op het terras, maar die zetten we dan onder de overkapping. Wat een voordeel is, is dat we de kussens dan gewoon op de bank kunnen laten liggen. Nu moeten we ze elke dag opruimen. Met wat leuke planten, kussentjes en accessoires erbij kun je zomer en winter genieten en ontspannen in een sfeervolle extra leefruimte. Voor op de vloer zou ik iets kiezen wat bij onze PVC-vloer past, die we in de woonkamer hebben liggen, zodat het één geheel lijkt. 

Wat voor overkapping kies je dan?

Ik ben van het type: Vandaag het erover hebben, morgen kopen. Dus ik ben op onderzoek uit gegaan. Wij hebben een hele lichte woonkamer met veel ramen. Als we een veranda of overkapping aan het huis willen, zou het er wel een met glas of polycarbonaat moeten zijn. Dat laat veel licht door en is gemakkelijk schoon te maken. Ook zou ik kiezen voor zonwering, voor de dagen dat de zon zo fel schijnt én voor verlichting. Dat laatste geeft wat sfeer op een donkere avond. De verlichting laten we natuurlijk uit als er een prachtige sterrenhemel staat, waar je naar kunt kijken door het glas. Ik zie ons al helemaal zitten, heerlijk!