De kogel is weer eens door de kerk: de komende weken zal de horeca gesloten zijn. Een groot teleurstelling voor menigeen begreep ik. Gelukkig zijn er nog wel tal van andere mogelijkheden om toch er op uit te gaan met elkaar. Dat is wel een duidelijk verschil ten opzichte van de vorige intelligente lockdown. Toen konden we niets meer buitenshuis doen. Nu kan er nog gesport worden, gewinkeld worden (al is het wat beperkter dan normaal), de jonge kinderen gaan nog gewoon naar school bso of kinderdagverblijf én je kan nog naar de bioscoop! Dat laatste is toch wel erg leuk, want dat voelt altijd als een uitje. Dus reden genoeg om ook kaartjes voor de nieuwst Nederlandse film Jackie en Oopjen weg te geven. Doe je mee?

Jackie en Oopjen

De film Jackie en Oopjen

De 12-jarige Jackie (Frouke Verheijde) is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna (Karina Smulders) werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen (Sarah Bannier) haar. Jackie dacht dat ze het zich gewoon inbeeldde, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos. Maar de stoere Jackie heeft een groot hart en bovendien is ze gewend om iedereens problemen op te lossen. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij?

Jackie en Oopjen

Ik vind dit soort films altijd wel bijzonder. Waarom? Omdat je op een speelse manier meer leert over kunst in de Nederlandse musea. Zo had ik bijvoorbeeld zelf nog nooit gehoord van Oopjen. Ja, ik weet het. Misschien heb ik onder een steen geleefd. Enfin, voor degenen die naast mij het ook niet weten licht ik het nog even in.

Marten Soolmans en Oopjen Coppit

De vast bij iedereen bekende schilder Rembrand van Rijn heeft im 1634 een echtpaar op het doek vastgelegd. Niet op film uiteraard, maar geschilderd oftewel geportretteerd. Het echtpaar zijn, niet verrassend Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Hij schijnt een naar mannetje te zijn geweest en zij kwam uit een zeer welgestelde familie. Het zou ook een huwelijk uit liefde te zijn geweest wat op zich weer uitzonderlijk voor die tijd was. Net zoals de portretten waren die ze aan Rembrand van Rijn hebben gevraagd te schilderen. Dit zijn namelijk zijn nige portretten waarbij de afgebeelden levensgroot, staand en ten voeten uit zijn afgebeeld. Iets dat normaal alleen gebeurde voor adel.

Leuke achtergrondfeitjes toch zo? Dat maakt de film Jackie en Oopjen kijken nog een stukje specialer. Al zeg ik het zelf. En nu we toch niet uit eten of naar de kroeg kunnen is het des te meer reden om gewoon weer eens ouderwets gezellig een bioscoopje te pakken. Jackie en Oopjen is deze week in premiere gegaan.